latinica  ћирилица
03/04/2020 |  13:25 | Аутор: СРНА

Словенија: Број заражених 938

Број укупно заражених вирусом корона у Словенији је 938, потврдио је на конференцији за новинаре у Љубљани портпарол словеначке Владе Јелко Кацин.

Кацин је навео да се број инфицираних новим вирусом јуче повећао за 41.

- Трендови ширења вируса корона у Словенији говоре да ходамо по рубу епидемије. Нико у овом тренутку не може рећи да ли је то затишје епидемије или затишје пред буру - рекао је Кацин у вези са чињеницом да је дневни пораст новозаражених посљедњих дана нешто мањи.

Он је рекао да је осам нових случајева заразе потврђено јуче у дому пензионера у Љутомеру, те да је стање инфекције у домовима за старије једна од тема сједнице Владе која је у току.

Кацин је позвао грађане да се држе строгих ограничења, будући да су мјере социјалне изолације биле попустиле прошлог викенда, када је велики број људи одлазио на излетишта и изван мјеста становања, због чега је ове седмице донесена одредба којом се начелно забрањује излазак из матичних општина, осим на посао и када је неопходно, преноси Хина.

Он је додао да је Влада од данас допустила рад цвјећара, продавница садница и сличног материјала, рекавши да је боље да људи бораве у врту и на пољу умјесто да иду улицама и напуштају мјесто становања.

Кацин је навео да ће бити обновљен рад на градилиштима уз све мјере опреза и употребу заштитне опреме, као сигнал да неке привредне активности треба обновити и тако се припремати за завршетак епидемије који још није на видику.

Он је нагласио да ће се и даље инсистирати на томе да је словеначка војска потребна на граници.

Према његовим ријечима, мањи дио предвиђених војника за помоћ полицији биће на граници већ овог викенда, али без додатних овлашћења која мора одобрити парламент, док ће полиција са границе у већој мјери бити овог викенда у унутрашњости, управо за контролисање ситуације са поштивањем мјера рестрикције које су протеклог викенда биле кршене.

Кацин је најавио и нови хуманитарни лет којим ће из Лондона у Љубљану поподне бити пребачена група од око 140 словеначких држављана из Велике Британије, а истим летом и више хрватских држављана из Велике Британије.