latinica  ћирилица
03/04/2020 |  10:36 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Хирургија спремна за прве пацијенте (ФОТО/ВИДЕО)

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић рекао да је стара Хирургију у Бањалуци спремна за прве пацијенте обољеле од вируса корона.
Обилазак - Фото: РТРС
ОбилазакФото: РТРС

 Хирургију смо опремили како би заражене од вируса корона искључили из срца здравственог система УКЦ-а - истакао је Ђајић.

Навео је да су опремљене двије операционе сале, те додао да је постављено 400 кревета.

Ђајић је истакао значај подршке руководства Српске у борби против вируса корона, захваљујући којој има довољно заштитних маски, одијела, те тестова на вирус.

- Нормално функционишемо, снабдјевени смо и ниједан пацијент у Српској који је угрожен није без респиратора - рекао је Ђајић.

Он је рекао да је приоритет да се од инфекције заштите здравствени радници, како би могли да пруже најкваклитенију услугу пацијентима.

- У овом тренутку смо најугроженија професија и дајемо све од себе да се заштитимо, али нажалост имамо нашег љекара који је на респиратору и неколико радника који су позитивни - рекао је Ђајић.

Додао је да су сви њихови пацијенти, као и радне колеге тестирани и сви који су били позитивни су у карантину, док остали раде.

- Сви наши радници су максимално заштићени, о чему говори и податак да ниједан здравствени радник није заражен у установи - рекао је Ђајић.

Он је истакао да ниједан здравствени систем не може да изађе на крај са проблемом који је узроковао вирус корона, те да је потребна одговорност и ангажман сваког појединца, као и државног руководства, како би неопходне мјере на сузбијању епидемије биле донесене и примјењене на вријеме.

- Најважније мјере које су доносене су забрана рада основних и средњих школа, боља контрола граница и ванредно стање и да те мјере нису донесене на вријеме сигурно да би здравствене установе сада биле пуне болесника - рекао је Ђајић.

Он је навео да је седам пацијената на респиратору, шест умрлих, те "50 пацијената на горњој локацији и око 40 на хоспитализацији".

Ђајић је захвалио руководству Србије за помоћ у виду медицинске опреме која је стигла у УКЦ Српске, те навео да ће бити равномјерно распоређена на све болнице у Српској.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су све мјере усмјерене како би се спријечило ширење пандемије вируса корона.

- Имамо и обољеле и умрле али то није у таквој експанзији као што је у другим срединама - рекао је он.

Обилазак (Фото: РТРС)

Навео је да су упоредо са Владиним и локалним мјерама ангажовани и Студентски дом, као и објекат Хирургије како би се смјестили обољели ако буде потребно.

Предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској Ненад Стевандић рекао је да стављање у функцију и опремање објеката у кругу старе Хирургије у Бањалуци, гдје ће се збрињавати искључиво лица обољела од корона вируса, представља подвиг и улива сигурност становништву.

- Улива велику сигурност да смо се за наше грађане побринули и да немамо катастрофалне резултате. С друге стране, нека грађани одговоре својом дисциплином у наредних 15 дана и надам се да ћемо славити добре резултате - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.