latinica  ћирилица
03/04/2020 |  09:43 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Дуроњић: За Васкрс могућ врхунац епидемије вируса корона

У Републици Српској још није достигнут врхунац пандемије вируса корона по броју заражених, што би могло да буде за 10 до 15 дана, евентуално за Васкрс, рекао је начелник Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци Младен Дуроњић.
Младен Дуроњић - Фото: nezavisne novine
Младен ДуроњићФото: nezavisne novine

Наводећи да је Српска већ у четвртој седмици пандемије у односу на нулти случај, Дуроњић у вези са тим када је реално очекивати крај пандемије каже да је први сценарио крај маја, почетак јуна, други је да ће трајати нешто дуже, а трећи није желио да помиње.

- Процјену сам правио на основу свега што се дешавало до сада. Климатске промјене су до сада ишле у корист вирусу. Температура између три и 11 степени је најповољнија за развој вируса корона. Идеално би било да температура почне да расте, те да УВ индекс досегне три и више, онда би човјек био у предности. Вирус има животни циклус и он пролази кроз репликације, а свака нова репликација може да га ослаби, те да он постане мање заразан по нас. Процјењује се да је за све то потребно око 100 дана од његове појаве - рекао је Дуроњић за "Глас Српске".

Он истиче да је лијепо вријеме савезник у борби против вируса корона те да је у сваком погледу оптимиста.

- Пребродићемо ову пандемију, изаћи јачи, ако ништа друго онда бар за имунитет. Још није познато какав овај вирус оставља имунитет и колико дуго, да ли ће се понашати као САРС. Оно што је до сад примијећено јесте да се вирус понаша стабилно, не даје велики број мутација, за разлику од вируса грипа - нагласио је Дуроњић.

Према његовим ријечима, упала плућа представља најтежу компликацију коју изазива вирус корона и може да уведе пацијента у стање респираторне инсуфицијенције и доведе до респиратора.

- На срећу, таквих пацијената је мање од пет одсто. Каузална терапија не постоји, те посежемо за разним модалитетима, комбинацијама антималарика те са "азитромицино" и "хемомицином", уз антивиротике, лијекове који дјелују против одређених сојева вируса. Често коришћени антивиротици су "ремдесивир", те умифиновир "арбидол". Студије тек треба да потврде ефикасност оваквих терапијских приступа - појаснио је Дуроњић.

Он је додао да је обична упала плућа лоцирана само око дисајних путева, бронхија, док је упала изазвана вирусом корона често прогресивна и за неколико дана клиничка слика може да се погорша.

- У плућима се јавља промјена па чак и течност, што те упале чини захтјевним за лијечење - рекао је Дуроњић.