latinica  ћирилица
03/04/2020 |  09:00 | Аутор: СРНА

Војска Србије позива резервисте цивилног служења у борбу против вируса корона

Војска Србије у борби против вируса корона позива резервисте који су одлужили војни рок цивилно у домовима здравља, да се ставе на располагање држави за обављање немедицинских послова, пише Политика.
Војска Србије - Фото: Бета
Војска СрбијеФото: Бета

- Грађани који су регулисали војну обавезу вршењем цивилне службе, позивају се на захтјев војноздравствених установа за формирање јединица радне обавезе - речено је у Министарству одбране Србије.

Исти извор је навео да се позиви упућују у складу са одредбама Закона о војној, радној и материјалној обавези за случај ванредног и ратног стања.

До сада је у јединице радне обавезе позвано 30 лица у Новом Саду и 30 у Београду, искључиво за обављање немедицинских послова, пише лист.

- Они су војни рок одслужили у домовима здравља и спремни су за обављање предвиђених немедицинских послова у здравственим установама. На првом мјесту ангажују се они који немају радно ангажовање - речено је у Министарству.

У овом министарству напомињу да се војни обвезници који су одслужили цивилно, не могу распоређивати у ратне јединице војске, него је извршавају у јединицама цивилне заштите.

Према истом извору, њихова радна обавеза у трајању од седам дана, а по потреби и дуже, подразумијева ангажовање на задацима у војноздравственим установама за извођење немедицинских послова.

У Министарству наводе да се, с друге стране, пензионисани војни љекари сами јављају у жељи да помогну.