latinica  ћирилица
03/04/2020 |  07:43 | Аутор: СРНА

Мјестимично влажни коловози, поледица у вишим предјелима

Саобраћај се у Републици Српској и ФБиХ одвија по сувим и мјестимично влажним коловозима, а у вишим предјелима могућа је поледица, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Киша - Фото: Novosti.rs
КишаФото: Novosti.rs

На граничном прелазу Градишка појачана је фреквенција теретних возила на улазу у БиХ, али задржавања за сада нису дужа од 30 минута.

Због формирања конвоја у земљама окружења повремено се стварају дуге колоне на граничним прелазима на улазу и на излазу из БиХ.

Због ситуације у вези са вирусом корона, на територији Републике Српске и ФБиХ од 20.00 до 5.00 часова на снази је потпуна забрана кретања.

Улазак у БиХ није дозвољен страним држављанима, а изузетак су особе са боравком у БиХ, лица којима је потребно лијечење, те лица које су у транзиту кроз БиХ без задржавања.

Србија је затворила све граничне прелазе према БиХ, изузев граничних прелаза Каракај, Вардиште и Рача који остају отворени само за робни саобраћај.

Хрватска и Црна Гора су затвориле све граничне прелазе према БиХ. Улазак у те земље је дозвољен само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила. За теретна моторна возила за транзит преко Хрватске у функцији су гранични прелази Градишка, Бијача и Шамац, а преко Црне Горе Клобук.

Привремено су затворени и сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ: Свилај, Гејковац, Пашин Поток, Боговоља, Кордунски Љесковац, Личка Калдрма, Били Бриг, Аржано Пазар, Дворине, Цера, Јовића Мост, Себишина, Сливно, Подпролог, Унка, Вуков Кланац, Имотица, Слано, Козарска Дубица, Габела Поље.

До 11. априла кретаће се вангабаритни терет на релацији Мел Бањ Брдо-Бијељина-Патковача, па је неопходна опрезнија вожња.

На релацији Мел Станић Ријека-Дервента-Козарска Дубица до 18. априла кретаће се вангабаритни терет.

У току је изградња искључне траке у Залужанима, на дионици магистралног пута Клашнице два -Шарговац, у десној коловозној траци из правца Бањалуке, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један-Дервента и регионалног Горња Вијака један-Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Режим саобраћања измијењен је и због радова на магистралном путу Дрињача-Власеница.

У току је реконструкција дионице магистралног пута Чатрња-Градишка, због чега се саобраћа наизмјенично, једном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два-Српске Топлице, за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас измијењен је режим саобраћаја.

Због изградње међудржавног моста на ријеци Сави, измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз семафоре.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, од 8.15 до 15.05 часова радним данима актуелне су повремене обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, од 8.15 до 15.05 часова радним данима, долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, због чега радним данима од 7.00 до 17.00 часова повремено буде обустављан саобраћај у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце на снази је обустава саобраћаја сваки дан, осим недјеље, од 9.00 до 15.00 часова. Саобраћај се за вријеме обуставе преусмјерава на путне правце Кола-Стричићи-Чађавица-Мркоњић Град и Црна Ријека-Јајце-Мркоњић Град. Изван времена обуставе, саобраћај се одвија једном траком уз регулацију свјетлосном сигнализацијом.

За данас је најављен почетак санационих радова на магистралном путу Буна-Тасовчићи, због чега ће се саобраћати наизмјенично једном траком.