latinica  ћирилица
02/04/2020 |  10:00 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

За бесплатне сјеменске пакете 750 пријава, а 450 планирано

Центар за развој пољопривреде и села Бањалука добио је 750 пријава за додјелу бесплатних сјеменских пакета, што превазилази планираних 450, изјавио је Срни директор овог центра Драшко Илић.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Он је истакао да је Бањалука, према расподјели Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, добила 450 сјеменских пакета за социјално угрожене категорије, домаћинства са вишечланим породицама и оне који су тренутно незапослени.

- Нама се пријавио далеко већи број, чак и јутрос зову заинтересовани, мада је рок за пријаву истекао јуче. Грађани се јављају, вјероватно и страх од времена пред нама многе тјера да сада размишљају да крену са сјетвом - каже Илић.

Он је навео да је списак од 450 лица која су испунила критеријуме упитника предат ресорном Министарству, од којег се очекује да организује расподјелу пакета.

Илић је подсјетио да су се заинтересовани могли пријавити од 27. марта до 1. априла, а да је услов био расположива обрадива површина од најмање 500 метара квадратних за коју је овај пакет довољан.

Према његовим ријечима, бесплатни сјеменски пакети садрже засаде мркве, першуна, цвекле, ротквице, црвеног лука, кромпира, карфиола, зелене салате, шпината, краставаца, грашка, пасуља, расаде паприке, парадајза и купуса.

У пакету се налази и 25 килограма ђубрива три петнаестке, 25 килограма ђубрива кан посебног за прихрану, три килограма водоотопивих ђубрива и једна леђна прскалица од пет литара.

Илић је навео да је евидентирано и 300 лица који би жељела да добију сјеменске пакете или да им се омогући да засију.

- Обратићемо се ресорном Министарству да покушамо кроз неки други програм да пронађемо средства, уколико то буде могуће, а на крају и сам Центар у свом плану и програму, као и правилнику предвиђа суфинансирање од 60 одсто за све суграђане који буду жељели набавити сјеменске пакете - рекао је Илић.

Он је изразио наду да ће се у наредном периоду наћи начина да и овим људима који су се пријавили буде омогућено да засију расположиве пољопривредне површине.

- Надам се да ће Центар у наредном периоду уз подршку града Бањалука, а сигуран сам и ресорног Министарства, урадити све да се свим заинтересованим омогући додјела пакета како би са својим укућанима могао да засади и произведе храну за своју породицу - рекао је Илић.

Он је изразио наду да ће бити и оних који ће се одлучити и на већу производњу, истичући да су и за такве припремљени програми подршке.

- Већ јуче смо извршили измјену плана и програма и доставили граду Бањалука, а који мора усвојити градски парламент. Послали смо приједлог новог правилника градоначелнику на разматрање и одобравање како би чим документе добијемо назад могли да кренемо са реализацијом програма планираних за ову годину у износу од око један милион КМ директне подршке за подстицаје, плус 200.000 КМ планираних за припрему деградираних земљишних површина - рекао је Илић.

Он је истакао да је новонастала ситуација усљед епидемије вируса корона промијенила планове и програме Центра за развој пољопривреде и села, те је одлучено да се ове године одустане од свих великих пројеката и инвестиција и да се рад оријентише на подршку производњи хране, односно набавци сјемена за ратарску и повртларску производњу, подршци набавке минералних ђубрива и заштитних средстава.