latinica  ћирилица
01/04/2020 |  22:29 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Стигла још два авиона, Србија платила медицинску опрему, ЕУ превоз

На аеродром "Никола Тесла" у Београду вечерас су слетјела два авиона са медицинском опремом и материјалом које је Србија обезбиједила за борбу против вируса Ковид-19.
Авион - Фото: B92
АвионФото: B92

ЕУ је финансирала трошкове летова што је дио пакета од 15 милиона евра помоћи у хитним случајевима, а како би се Србији помогло у борби против вируса корона, јавио је Тањуг.

Ови летови које је организовао УН Програм за развој /УНДП/ омогућавају најбржу могућу доставу опреме и материјала јер је кориштењем великог карго авиона максимално искориштен простор и уштеђено драгоцено вријеме и трошкови.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да Министарство за европске интеграције свакодневно и интензивно раде са ЕУ и билатералним партнерима.

- Изазови су исти, сарадња и ефикасна солидарност једини су начин да се боримо против пандемије. Захваљујем Делегацији ЕУ у Србији и амбасадору Сему Фабрицију на промптној реакцији на моју молбу за додатним финансирањем летова за допремање медицинске опреме. Настављамо да радимо - рекла је Јоксимовићева која је и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи.

ШеФ Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да се читав свијет бори против вируса Ковид-19 и да су ово тешка времена која захтијевају велику солидарност.

- Са Србијом свакодневно сарађујемо на заштити здравља њених грађана и пружању подршке. Са данашња два имамо укупно четири теретна авиона до сада чије транспортне трошкове финансира ЕУ, а који доносе важан медицински материјал за помоћ Србији у борби против Ковид-19. Очекује се да ће још теретних авиона доћи у наредних неколико дана. Ова подршка део је 93 милиона евра финансијског пакета за Србију, који је комесар Вархеји најавио прошле недеље - рекао је Фабрици.

Још један лет који финансира ЕУ са медицинским материјалом који је Србија обезбиједила очекује се сутра.