latinica  ћирилица
01/04/2020 |  22:17 ⇒ 02/04/2020 | 07:05 | Аутор: РТРС

Српска почиње стратешку борбу сузбијања епидемије (ВИДЕО)

Република Српска почиње стратешку борбу сузбијања епидемије проузроковане вирусом корона, а она подразумијева проналазак свих заражених и свих који су контактирали с таквим особама - изјавила је ово у нашој емисији Актуелно епидемиолог Јела Аћимовић.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Навела је да је од изузетног значаја да сви анкетирани љекарима дају тачне податке.

- То подразумијева да када већ нађемо особу која има инфекцију морамо да пронађемо с ким је била у контакту, у периоду који епидемиолози добро знају да одреде и све те људе који су били у контакту изолујемо - навела је Аћимовићева.

Истакла је да је то заиста тежак посао и да доста зависи од самих људи и њихове одговорности.

Емисија Актуелно

Микробиолог Пава Димитријевић и анестезиолог Дејан Аћић тврде да су лабораторије и клинике за анестезију спремне за знатно већи обим посла који нова стратегија захтијева.

- Притисак на лабораторије било које здравствене установе отежава посао. Узорак који добијемо смо у првим данима тестирали исти дан, најкасније сутрадан - рекла је Димитријевићева.

Она је истакла да се резултати достављају брзо, електронским путем да би се могло даље адекватно поступати.

Аћић је навео да на УКЦ Републике Српске има довољно средњег медицинског кадра, љекара и опреме са којом раде.

- Наравно, добро знамо да је ово епидемиолошка ситуација таква да смо тек на почетку ширења вируса корона, тако да нас у наредне двије-три седмице чека критичан период, за који се надам да ћемо га превазићи и успјешно лијечити наше људе - истакао је Аћић.

Емисију Актуелно можете погледати и ОВДЈЕ.