latinica  ћирилица
01/04/2020 |  21:27 | Аутор: СРНА

Привремено затварање са Хрватском малограничних прелаза је договорено

Министарство безбједности у Савјету министара саопштило је данас да је одлука о затварању малограничних прелаза услиједила након договора БиХ и Хрватске.
Гранични прелаз Велика Кладуша (фото:БиХ АМК) -
Гранични прелаз Велика Кладуша (фото:БиХ АМК)

У саопштењу се подсјећа да је Гранична полиција БиХ добила обавјештење Националног координационог центра Хрватске да ће Хрватска од сутра у 7.00 часова привремено затворити све граничне прелазе за погранични промет између Хрватске и БиХ.

Из Министарства безбједности су потврдили да се затварају и они гранични прелази преко којих је одлуком Мјешовите комисије за праћење уговора између Хрватске и БиХ о граничним прелазима, привремено омогућен међународни промет путника.

У саопштењу се наводи да је Министарство безбједности претходно добило мишљење Граничне полиције, а онда је министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић цијели предмет прослиједио Министарству иностраних послова и министру Бисери Турковић.

Након тога, упућена је званична нота Хрватској, гдје се прихвата приједлог те земље да се официјелно затворе малогранични прелази, додаје се у саопштењу.

Из Министарства безбједности напомињу да преко ових прелаза практично и није било комуникације "јер, као што је познато, обје земље су донијеле забрану о уласку странаца, тако да се малогранични промет и није одвијао".

На овим прелазима нема санитарних инспектора тако да и због тога није било могуће користити те прелазе, појашњава се у саопштењу.