latinica  ћирилица
01/04/2020 |  20:45 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Огласио се Кризни штаб Котор Варош поводом заразе радника

Штаб за ванредне ситуације општине Котор Варош демантовао је на данашњој хитно заказаној сједници све наводе изнесене у саопштењу предузећа "Механичке конструкције", уз оцјену да су ставили капитал и лични интерес испред општег јавног интереса и заштите својих радника и свих грађана општине Котор Варош.
Котор Варош - Штаб за ванредне ситуације - Фото: СРНА
Котор Варош - Штаб за ванредне ситуацијеФото: СРНА

Из Општинског штаба наглашавају да ово предузеће ниједном ријечи нису изразили бригу за здравље свог радника и његове породице који су заражени вирусом корона.

Општински штаб подсјећа да је прва заражена особа у Котор Варошу радник поменутог предузећа, који је, у својој изјави након што је стигла потврда у Дом здравља да је позитиван, нагласио да је имао контакт са свим запосленим радницима.

Да су неозбиљни и неодговорни наводи изнесени у данашњем саопштењу, оцјењено је на сједници Штаба, довољно говори податак да нису тестирани сви радници, него њих 18, те да је здравствено стање првозаражаног веома тешко, као и његове супруге и сина, а у предузећу тврде да је "нанесена пословна штета угледу предузећа".

На сједници је речено да је Општински штаб од момента давања изјаве првозараженог Дому здравља у више наврата тражио од управе предузећа "Механичке конструкције" да достави списак свих радника, а они су у континуитету са службене мејл адресе слали спискове са непотпуним подацима на основу којих здравствено-санитарни инспектор није могао издати рјешења о кућној изолацији.

При томе су, наглашено је на сједници Штаба, инсистирали да сви радници не могу ићи у изолацију, јер они неће да обуставе рад предузећа.

Након бројних анониминих пријава и сазнања, оперативном провјером је утврђено присуство италијанских држављана у предузећу, иако су појединци из управе "Механичких конструкција" негирали њихово присуство.

На сједници је речено да су службеници Полицијске станице Котор Варош евидентирали три италијанска држављанина, од којих су за два лица упорно говорили да су се вратили у Италију и њихових имена није било на достављеним списковима.

У времену када све надлежне институције у Републици Српској и Котор Варошу улажу максимум напора у погледу сузбијања и ширења вируса корона, Општински штаб поставља питање шта је спорно и злонамјерно у одлуци да се изолују радници који су били у контакту са првозараженом особом, јер се само тако може зауставити евентуално даље ширење вируса.

Општински штаб има у виду и поштује остварене пословне резултате предузећа "Механичке конструкције" у погледу њиховог рада и доприноса у развоју локалне заједнице и вјерује да иза данашњег саопштења не стоји менаџмент предузећа, већ појединци који су се понијели неодговорно и неозбиљно, настојећи да наруше успјешну сарадњу општине Котор Варош и "Механичких конструкција".