latinica  ћирилица
01/04/2020 |  20:35 | Аутор: sputniknews.com

У Русији више од три милиона људи у карантину; Путин издао наређење министрима

 Ситуација у Русији се компликује док у свијету постаје све тежа због пандемије вируса корона, рекао је предсједник Владимир Путин.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

- Ситуација у земљи постаје све комплекснија. У свијету је врло тешка ситуација са вирусом корона – обољело је већ 850.000 људи. На територији Русије, како схватам, према посљедњим подацима, имамо 2.777 случајева -  рекао је Путин током видео-конференције са члановима Владе.

Руски лидер је позвао чланове Владу да због настале ситуације буду на својим радним мјестима и дају све од себе у рјешавању проблема. Он је саопштио да ситуација није нимало једноставна, посебно на тржишту рада.

- Имамо двоструки удар: и посљедице короне за привреду и смањење пословне активности. То је озбиљан тест за тржиште рада. Ми све то разумијемо и видимо - рекао је предсједник.

Он је указао да је пад цијена нафте значајан и такође представља ударац за привреду.

- Наравно, пад цијена наше основне извозне робе је озбиљан. О томе смо разговарали са колегама и овдје, унутар земље и на међународном нивоу са нашим партнерима из ОПЕК-а и сасвим недавно са председником САД - рекао је Путин и додао - Американце то такође брине, јер се рентабилност производње нафте из шкриљаца колеба, према различитим процјенама, на око 40 долара за барел. Због тога је то и за америчку привреду такође тежак тест.

Путин је додао да се у Русију из иностранства вратило више од 825.000 људи, док се очекује још 20.000. У Русији се у карантину налази више од 3.317.000 људи, а у самоизолацији 292.740 особа.

Путин је примијетио да се у Русију враћају много њени држављани који имају стално боравиште у иностранству, због медицинске заштите.