latinica  ћирилица
01/04/2020 |  20:12 | Аутор: СРНА

Линта: Усташке снаге починиле још један злочин из мржње

Усташке снаге у Хрватској починиле су још један злочин из мржње у српском селу Морполача код Бенковца у Далмацији, гдје је на табли на улазу у то село из правца Шибеника написана усташка порука "Убиј Србина", саопштио је данас предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта тражи да хрватска власт јавно осуди наведени брутални говор мржње и пронађе налогодавце и починиоце овог нацифашистичког чина.

Он је навео да су иста порука и познати усташки симбол, латинично слово "У" поново исписани на зиду демолиране сеоске задруге, као и порука "Хрватски Вуковар".

- Наведени графити представљају директан позив на обрачун са малобројним Србима у Морполачи и околним српским селима за вријеме док се скоро читав свијет налази у ванредном стању због вируса корона - навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да усташке снаге користе и новонастале околности да јасно ставе до знања преосталим Србима у Морполачи и широм Хрватске да им је крајње вријеме да се иселе или асимилују или ће услиједити физички обрачуни.

Линта је подсјетио да је прије скоро четири године, 1. августа 2016. године, насилно прекинуто одржавање Другог Сабора Морполачана, када су хрватски ветерани провокативно дошли на скуп, запалили српску заставу, попели се на бину и преко микрофона узвикивали "Хрватска до Земуна".

- Хрватски ветерани су спречили масовни долазак пријатеља, познаника и рођака из околних српских села на скуп. Око 300 окупљених Морполачана, од којих пола дјеце, било је у страху јер им је била угрожена лична безбедност. Хрватска полиција није спречила дивљање хрватских ветерана чиме је послала јасну поруку да је темељ Хрватске злогласна НДХ и усташтво - навео је Линта.

Он је подсјетио да су усташке снаге спријечиле да се и сљедеће 2017. године одржи Трећи сабор Морполачана поводом обиљежавања сеоске славе Светог Василија.

Два ветеранска удружења су, како наводи Линта, преко локалног медија "Задарски лист" десетак дана ширили бијесну мржњу према Србима, због чега је био оправдан страх Срба да би, у случају одржавања скупа, могло доћи до трагичних посљедица.

У селу Морполача, које се налази код Бенковца, по попису становништва 1991. године живјело је 407 становника, од чега 389 Срба или више од 95 одсто.

- По попису становништва 2011. године у селу живи свега 49 старијих Срба. Важно је нагласати да су малобројни српски повратници и некадашњи становници села Морполача 2015. године, уочи Светог Илије, на сеоско гробље поставили крст висок 6,5 метара по чему је ово село јединствено на крајишком подручју - навео је Линта.