latinica  ћирилица
01/04/2020 |  18:32 | Аутор: СРНА

Радницима обезбијеђена заштитна средства

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас у Бањалуци да су радницима у грађевинарству обезбијеђена лична заштитна средства, што инспекција редовно контролише.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Морају да поштују мјере социјалне дистанце, дио старијих радника је привремено остао код куће да се не би излагали опасности, као и радници који имају хронична обољења и који могу бити ризична група у епидемији вируса корона - рекла је Голићева након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Она је додала да грађевински сектор ради, али у смањеном капацитету, те да није директно погођен мјерама надлежних органа, иако поједине мјере у другим секторима имају индиректни утицај на организовање посла и у грађевинарству.

- На тржишту има довољно основних грађевинских производа, као што су цемент, опека, жељезо, агрегати, али било је одређених проблема код увоза завршних материјала. Сада, са овим међународним транспортом и увозом одређених роба које су потребне у завршним радовима у грађевинарству, надам се да ће овај проблем бити превазиђен - истакла је Голићева.

Она је навела да грађевинска предузећа која се искључиво баве станоградњом имају проблем јер је стала продаја станова и осталих простора.

- Посљедице трпе услужне дјелатности које се баве пројектовањем зато што углавном завршавају већ раније наручене послове, а нових тренутно нема - рекла је Голићева.

Она је изразила наду да ће одређени проблеми у вези са роковима бити превазиђени доношењем одређених уредби са законском снагом док траје ванредно стање.

Голићева је додала да је рад комуналних предузећа нормалан, те да је евидентна повећана активност ових предузећа у Српској, као и оних који се баве одржавањем хигијене јавних површина.