latinica  ћирилица
01/04/2020 |  18:08 | Аутор: РТРС

Решић: 38 локалних заједница испунило све захтјеве у вези карантина (ВИДЕО)

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас да је 38 од укупно 63 јединице локалне самоуправе у Републици Српској до сада испунило све захтјеве које је тражио Институт за заштиту здравља Републике Српске у вези са локалним карантинима.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Навела је да су све јединице локалне самоуправе доставиле извјештаје и контролне листе о карантинима у јединицама локалне самоуправе, осим једне која то није успјела из техничких разлога.

- У овом тренутку 38 од 63 јединица локалне самуправе у Републици Српској испуниле су све захтјеве које је тражио Институт за заштиту здравља Републике Српске -  рекла је Решићева и додала да је 15 локалних заједница дјелимично испунило захтјеве, са мањим или вишим степеном реализације.

- Општине Осмаци, Купрес и Источни Дрвар апсолутно немају капацитете за успостављање карантина, док је Купрес остварио комунукацију са општином Шипово и користиће карантин у тој општини - рекла је Решићева.

Навела је да је Штаб одлучио да општина Осмаци упућује у Зворник лица која би требало да користе карантин, а Оштра Лука која је успоставила карантин, а има проблема око одржавања карантина сукцесивно ће евентуално пребацивати људе из Оштре Луке у Приједор.

Решићева је додала да ће се у наредним дана наставити да се прати све у вези овог приоритетног питања.

- Када је ријеч о мјерама кућне изолације, сада долазимо у неке једноцифрене бројке и хвала грађанима што нас пратите и поштујете мјере кућне изолације - рекла је Решићева позвала све грађане да остану код куће.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је јуче закључак којим се даје налог свим локалним заједницама да путем својих инспектора изврше контролу локалних карантина на основу чек-листе која им је данас послата, а коју је сачинио Институт за јавно здравље Републике Српске.

Локалне заједнице данас до 12.00 часова имале су обавезу да доставе те податке ресорном министарству. Подаци се односе на то да ли је све што је тражено испоштовано.