latinica  ћирилица
01/04/2020 |  16:15 ⇒ 02/04/2020 | 08:07 | Аутор: N1

Додик: Није вријеме за панику, него за одговорност

Уколико будемо имали драстичне мјере самозаштите, многи говоре да у наредне двије до три седмице може преживјети епицентар кризе. Мислим да је далеко већи број заражених него је евидентирано. Неки немају никакве симптоме, а преносе заразу - рекао је данас за Н1 Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Кључно - да власт обезбиједи снабдијевеност тржишта намирницама...

На питање да ли се плаши настале ситуације поводом пандемије вируса корона , рекао је: - Само ненормални људи се не плаше ове ситуације, али није вријеме за панику него за одговорност. Ја радим само своје обавезе у координацији са људима на нивоу Републике Српске и БиХ. Дошли смо у ситуацију када је власт Српске ушла у фазу да не доноси одлуке, али смо рекли да смо спремни доносити одлуке да у томе учествујемо. Неопходно је да радимо на томе да видимо како ћемо санирати посљедице које долазе, ужасан пад економије, како одржати стабилност кроз буџет. Ја сам сваки дан на послу, координирам тимом који покушава набавити што више опреме. Добили смо помоћ из Србије, веома је драматична ситуација на тржишту, много већи играчи сваки дан покушавају купити све што се купити може. Једина опција је Кина, покушавамо урадити све неопходно -  истиче Додик.

Истиче да је ово глобална криза, глобална пандемија и Свјетска здравствена организација ју је и прогласила таквом.

- Видимо да се много веће земље јако тешко суочавају с тим, као САД, Италија или Шпанија. Заустављен је живот. Вирус се не шири сам од себе, њега преносе људи. Смањивање социјалног контакта је битно, што је веома тешко провести. Сада када су почели људи да умиру од овога људи су постали спремнији да поштују мјере, а најбоља мјера је одбранити се од вируса тако што ћете имати самодисциплину и заштитити себе. То је на свијест и савјест сваког појединца - навео је Додик и  упозорио на сценарио и методе које је покушала Велика Британија.

- Сценарио који је покушала Велика Британија је морао бити прекинут и прећи на овај други, спречавањем контакта. Нико није изолован и није сигуран да због мале грешке можете доћи у позицију да се заразите. Многи ће изаћи из овога, али је проблем да ће они који су могли да живе изгубити битку јер неко неће бити довољно опрезан - рекао је Додик.

Додик је навео да су на почетку епидемије евидентирана три кластера и да су се пратили сви контакти.

- Чини ми се да смо у примарном дијелу то ријешили. Проблем је био долазак наших људи извана и сада видимо да се појављује жариште у Рибнику, Прњавору, Зворнику. Имамо ситуацију да су три пацијента која су оперисана у Тузли сва три заражена короном и тако имамо ситуацију у Зворнику коју морамо пратити - сматра Додик.

Рекао је да је најбитније појачати мјере самозаштите.

- Прекид сваког контакта, удаљеност од два метра, носити заштитне маске и држати се елемената хигијене. Уколико будемо имали драстичне мјере самозаштите, многи говоре да у наредне 2-3 седмице може преживјети епицентар кризе. Мислим да је далеко већи број заражених него је евидентирано. Неки немају никакве симптоме, а преносе заразу. Зато је потребно држати се мјера самозаштите. Што будемо више десциплиновани, мање се крећемо, прије ћемо прекинути раст инфекције и саму епидемију. Ако будемо неодговорни, онда нико не може да пројектује шта се може десити - поручује Милорад Додик.

Додаје да је кључно питање власти да се осигура довољна снабдјевеност намирницама.

- То је кључно питање свих власти. Ми смо обезбједили за произвођаче уља и шећера репро материјале и изузели Бимал Брчко од увоза из Србије. Има довољно залиха за цијелу БиХ и то нико не треба да брине. Основни проблем јесте брашно и друге намирнице без којих се не може. У разговору са предсједником Вучићем сам успио да се ослободи одређена количина брашна; да Република Српска и ФБиХ купе по 15 тона пшенице. До краја године смо обезбједили тржиште основним намирницама - навео је Додик.

Додик је додао да се треба припремати за сценарио о паду привреде за 10 посто.

- Привредни и економски раст јесте заустављен, али није уништен као што је било са поплавама. На нама је да видимо како ће се конзервирати и борити. Ни Српска ни ФБиХ нису биле у епицентру ширења, дошло нам је са стране. Ниједан политичар не воли ово, нико не може бити спреман. Треба се спремити за сценарио који говори о томе да ће нам привреда пасти за неких 10 посто. На нивоу БиХ имамо мјере везане за Централну банку која је инертна и не користи грађанима нити БиХ. Није била у функцији ове кризе и значајно је смањила наше могућности управљања кризом - истакао је Додик.

На питање о усвајању буџета на нивоу БиХ и коментар Валентина Инцка, Додик је рекао да се не може очекивати усвајање тренутног буџета.

- Неће се усвајати буџет јер намамо могућност процјене о фискалним приходима. Мислим да би то било на штету БиХ, треба видјети кретања фискалног система и вјероватно ће морати бити нижи за 30 посто. О буџету који је сада пројектован не можемо разговарати и он неће бити донесен - а на коментар Инцка је рекао: Да је имао памети уопште то не би предложио него би рекао да треба причекати и видјети шта ће се усвојити.

Истакао је да је веома важна помоћ која је стигла из Србије и похвалио рад Александра Вучића, предсједника Србије.

Поручио је грађанима да се чувају, да је ово озбиљна ситуација и да није уопште наивна.

- Немојте да жалите за драгим људима за два мјесеца. Ми ћемо чувати животни стандард, вјерујем да ће то урадити и ФБиХ. Свака одговорна власт мора водити рачуна о три ствари: животни стандард, привредне капацитет и запослености грађана. Онај ко отпусти раднике неће моћи рачунати на државне субвенције, вјерујем и да је то могуће у ФБиХ. О буџету у БиХ ћемо разговарати када прође криза, тражити мораториј на кредите на око четири милијарде у наредном периоду. Посљедице економске ће бити веће него што би биле да се задужимо. Ако не почнемо како треба након ове кризе, никад по добру нећемо почети - поручио је Милорад Додик.