latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:51 | Аутор: СРНА

Француска: Затворска казна због вишеструког кршења самоизолације

У Француској је данас одређена затворска казна младићу који је у више наврата прекршио забрану кретања због пандемије вируса корона, а широм земље уручено је 359.000 новчаних казни, саопштиле су власти.
Француска полиција, архив (Фото:Ian Langsdon) -
Француска полиција, архив (Фото:Ian Langsdon)

Суд у Калеу, на сјеверу Француске, изрекао је казну од два мјесеца затвора двадесетогодишњаку пошто је осам пута приведен без потребних докумената које треба да имају сви грађани ако излазе из кућа ради неопходног посла, попут одласка у куповину, код љекара, шетње пса, вјежбе и одласка на посао у кључним секторима.

У Паризу је изречена казна од 105 сати друштвено-корисног рада двадесетдвогодишњаку због вишеструког кршења самоизолације.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер упозорио је сународнике да откажу било какве планове за путовање поводом ускршњих празника уз обећање да ће бити кажњено свако неовлаштено кретање.

Група од 24 пацијента послата је данас брзим возом из Париза у Бретању, на сјевер Француске, у вагонима који су у потпуности опремљени медицинским апаратима, док ће 12 бити послато касније.

Трећина од 449 смртних случајева регистрованих у Француској у претходна 24 часа била је из региона Ил де Франс. Укупан број преминулих у Француској сада је 3.523.

Француска Влада пребацила је скоро 300 пацијената из болница у најтеже погођеним регионима у мање погођене дијелове земље, а неки су одвезени у Њемачку, Швајцарску и Луксембург. Аустрија је саопштила да ће преузети три пацијента са истока Француске.

У Француској се више од 22.700 људи налази у болници због Ковид-19 а 5.565 је на одјељенима интензивне његе.