latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:25 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Усвојено Писмо намјере са ММФ-ом

Фискални савјет БиХ усвојио је на данашњој сједници Писмо намјере са Међународним монетарним фондом, којим БиХ тражи финансијску подршку у оквиру инструмента за брзо финансирање, у оквиру напора на сузбијању ширења вируса корона.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

На другој сједници Фискалног савјета, коју је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија одржао путем видео-линка, констатовано је да је фискална позиција БиХ значајно поправљена у току трајања претходног аранжмана са ММФ-ом, што је омогућило одређени фискални простор да се покрије досадашња економска цијена пандемије вирусом корона, те да је суфицит у посљедње двије године у просјеку био близу два одсто бруто домаћег производа.

- Очекивање је да ће фискална позиција ове године бити дефицит, због значајног смањења прихода у буџетима, много веће потрошње на здравство, те додатне социјалне и економске подршке из буџета усљед посљедица изазаваних пандемијом вируса корона - наводи се у саопштењу.

Средства ММФ-а биће искориштена за повећање потреба у здравству и за финансирање мјера економске стабилизације, а очекује се да ће инструмент за брзо финансирање дјеловати и као катализатор за подршку других међународних финансијских институција.

Поред Писма намјере, Фискални савјет БиХ разматрао је и усвојио и Извјештај о извршењу буџета Фискалног савјета БиХ за 2019. годину, те Приједлог буџета Фискалног савјета БиХ за ову годину.