latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:22 | Аутор: СРНА

Контрола пошиљки робе одвија се без потешкоћа

 Контрола пошиљки робе, које приликом увоза подлијежу обавезном инспекцијском прегледу, одвија се без потешкоћа и дужих чекања, утврдио је данас вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић приликом обиласка инспектора на новом царинском терминалу Градишка, који је један од најоптерећенијих.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Инспекторат је од прошле седмице успоставио двадесетчетворочасовно радно вријеме инспектора на граничним прелазима и царинским испоставама на територији Републике Српске /Градишка, Шамац, Рача и Клобук/ које су одређене за превоз робе у друмском саобраћају, односно увоз пошиљки у БиХ.

Циљ овакве организације рада је омогућити увозницима да у било којем тренутку доласка на гранични прелаз или царинску испоставу могу завршити обавезе које се односе на преглед робе која подлијеже контроли приликом увоза и у што краћем року наставити вожњу ка крајњем одредишту.

За потребе надзора у спољнотрговинском промету ангажоване су фитосанитарна, здравствена, тржишна и инспекција за храну.

- Имајући у виду напоре које институције улажу с циљем сузбијања ширења болести изазване вирусом корона, од великог значаја је и обезбјеђивање несметаног протока робе, али и контрола квалитета и безбједности робе која се увози у Републику Српску и прометује на домаћем тржишту - саопштено је из Инспектората.

У протеклих седам дана инспектори из Српске прегледали су више од 2.600 пошиљки хране, предмета опште употребе, горива, сјемена, садног материјала и осталог пољопривредног репроматеријала на граничним прелазима и царинским испоставама у Републици Српској.

Осим мјера које се предузимају ради заштите здравља становништва, једнако је важно спроводити и мјере заштите домаћих пољопривредних произвођача у смислу контроле квалитета пољопривредног репроматеријала који се увозе и које ће користити.

- С циљем заштите потрошачких права континуирано се контролишу пошиљке горива, квалитета и безбједности хране, средстава за хигијену и осталих предмета опште употребе, који се увозе и пласирају на наше тржиште - истичу из Инспектората.

Из ове институције подсјећају да су републички инспектори у пуном капацитету ангажовани за потребе спровођења цјелодневног надзора уласка путника из иностранства на граничним прелазима у Републици Српској.

Путници су приликом уласка у земљу обавезни да се пријаве надлежном инспектору ради предузимања прописаних мјера с циљем сузбијања ширења болести изазване вирусом корона.

- Новонастала ситуација захтијева од свих институција да прилагоде рад у складу са приоритетима, што је учинио и Инспекторат Републике Српске -  закључује се у саопштењу.