latinica  ћирилица
01/04/2020 |  15:09 | Аутор: РТРС

Од сутра на снагу ступа Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена

У Републици Српској сутра на снагу ступа Уредба о прописивању мјере непосредне контроле цијена, коју је Влада Републике Српске донијела као привремену мјеру ради спречавања поремећаја на тржишту у вези са снабдијевањем робом, насталих усљед ширења вируса корона у Републици Српској, наведено је у саопштењу Министарства трговине и туризма.
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација)Фото: РТРС

- Уредбом је прописано ограничавање маржи свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима тако да не прелазе ниво маржи те робе или тих производа која је евидентирана на дан 5. марта 2020. године. Разлог за прописивање наведене мјере је превенција и сузбијање нереалног утврђивања цијена и евентуалног непоштеног понашања појединих трговаца, са циљем заштите економских интереса грађана и омогућавања уредне снабдјевености тржишта - наведено је у саопштњу Министарства.

Ограничење маржи примјењује се на сљедећу робу или производе:

све врсте брашна, све врсте хљеба, пецива и све врсте других пекарских производа од брашна и житарица; млијеко и млијечни производи; јаја и производи од јаја; шећер; чај; зачини; со за људску исхрану; рижа; тјестенина; све врсте свјежег меса и месних прерађевина; риба и прерађевине од рибе; конзерве месне; конзерве рибље; вода за пиће; воће и поврће; све врсте негазираних сокова; сирће; јестиво уље; свињска маст, маслац, масло и маргарин; формуле за дојенчад и формуле након дојења; прерађена храна на бази житарица и дјечја храна за дојенчад и малу дјецу; додаци исхрани; храна за посебне медицинске потребе; храна погодна за лица нетолерантна на глутен; пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле; хигијенски улошци; детерџент за веш; детерџент за суђе; сапун; средства за дезинфекцију воде, простора и руку (укључујући концентровани алкохол); средства за одржавање хигијене предмета и простора; тоалетни папир; паста за зубе; заштитни комбинезони и друга заштитна и медицинска одјећа и обућа; заштитне наочаре и визири, заштитне рукавице, заштитне навлаке за ципеле; заштитне маске – хируршке, пластичне маске са текстилним филтером, папирне маске; заштитне маске за лице ФФП2 и ФФП3; постељина и остали веш за здравствени систем; варикина и остала дезинфекциона средства; асепсол; медицински алкохол; све врсте сјеменског и садног материјала; средства за заштиту здравља биљака; сточна храна и компоненте за сточну храну и вјештачко ђубриво.

Истичу да се новчане казне за прекршиоце Уредбе, у зависности од тога да ли је ријеч о предузетнику, привредном друштву или одговорном лицу у привредном друштву, крећу се у распону од 5.000 КМ до 10.000 КМ.

- Инспекцијски надзор над примјеном Уредбе обављаће Републичка управа за инспекцијске послове посредством републичког тржишног инспектора и тржишног инспектора у јединицама локалне самоуправе - наводи се у саопштењу.

У саоштењу се наводи да је ступањем на снагу ове Уредбе престала да важи Уредба о враћању цијена на претходни ниво, која је била у примјени од 18. марта ове године, а која је донесена као привремена мјера непосредне контроле цијена с циљем заштите животног стандарда становништва због ситуације настале појавом вируса корона у Републици Српској.

Министарство трговине и туризма ће, у сарадњи са надлежним инспекцијама, удружењима потрошача и осталим надлежним органима, наставити да прати ситуацију на тржишту у вези са снабдијевањем и цијенама, те у случају оправданих разлога предузети и друге одговарајуће мјере за сваки облик евентуалног непримјереног и непоштеног понашања трговаца.