latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:41 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Дрљача: Јасно је да Хрватска не одустаје од локације Черкезовац

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је данас да је сада јасно да Хрватска не планира да радиоактивни отпад одлаже на другој локацији већ у касарни Черкезовац, у општини Двор, на самој граница са БиХ, те да Предсједништво БиХ и Савјет министара треба да предузму мјере како би овај план био заустављен.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

- Ми у Општинској управи нисмо изненађени посљедњом информацијом да је Министарство за заштиту животне средине и енергетику Хрватске дало на употребу локацију касарне Чркезовац у Двору Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране `Кршко` - рекао је Дрљача Срни.

Он је подсјетио да је прије неколико дана овај фонд завршио поступак савјетовања у вези са израдом документације и спровођење активности за добијање дозвола за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Дрљача је оцијенио да је било логично очекивати да се власт у Хрватској у овом тренутку бави епидемијом вируса корона, као и посљедицама недавног земљотреса.

- Очигледно је да се ово вријеме користи да би се донијело што више докумената како би се извршиле припреме за формирање складишта радиоактивног отпада - рекао је Дрљача.

Он је навео да је, између осталог, Фонд покренуо поступак за израду студије утицаја на животну средину, што представља документ о којем треба да се упознају и грађани БиХ, прије свих, Новог Града, додавши да се то очигледно оставља за крај.

- Дошли смо до краја и сада је јасно да је локација коју је Хрватска одабрала касарна Черкезовац - рекао је Дрљача.

Хрватско Министарство за заштиту животне средине и енергетике дало је локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне електране "Кршко".

Ова локација одобрена је упркос упозорењима из БиХ да би градња одлагалишта на овом мјесту могла угрозити 250.000 људи из слива ријеке Уне.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је раније да је ова локација за БиХ неприхватљива, локално становништво је противљење исказало на бројним протестима, а овај хрватски план је једна од ријетких тема у БиХ око које су се домаћи званичници у потпуности сагласили.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.