latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: Наредних 15 дана кључ у борби против вируса корона

Предсједник Тима за праћење и спровођење мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић изјавио је данас да је наредних 15 дана од виталног значаја за борбу против вируса корона, да све мора бити добро организовано, координисано и контролисано и да "нема попуста ни пардона ни за кога".
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Знамо за ситуације да људи иду на Изачић гдје уђу са пасошем, а онда у Републику Српску са личном картом. Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради на томе и појачало је од јутрос контроле. Они нам могу бити проблем - рекао је Стевандић новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Приједора и члановима градског Штаба за ванредне ситуације.

Стевандић је појаснио да је у локалним заједницама кључна сарадња четири витална система - Градске управе, Дома здравља, болнице и полиције, оцјењујући да ови субјекти у Приједору добро функционишу.

- Прекршиоци треба да буду сурово кажњавани, јер тренунто велики проблем за трансмисију су људи који долазе извана и који су неозбиљни - нагласио је Стевандић.

Он је нагласио да, када је ријеч о Приједору, може са пуним задовољством да каже да у том граду нема велике трансмисије, да је апсолутна контрола јединог кластера и да више људи излази из изолације него у другим мјестима.

- Имамо дневне извјештаје из свих домова здравља и ми тачно знамо колико се људи обратило у сваком дому здравља за било које тегобе. Радимо то зато да заштитну опрему и средства расподијелимо у складу с тим, а не да нам неко каже да му треба хиљаду заштитних одијела, а он прегледа 13 пацијената - истакао је Стевандић.

Стевандић је похвалио рад Дома здравља Приједор и додао је да међу три најредовнија дома здравља у Српској, када је ријеч о слању извјештаја.

- Дом здравља је прва линија одбране, а задња је болница. И ту кад уђе вирус, у проблему смо. Зато нам је битно да имамо максималну координацију и контролу. И приједорски Дом здравља и мјере које је предузела Хигијенско-епидемиолошка служба су на завидном нивоу - оцијенио је Стевандић.

Он је поручио је у Приједору потребно још да тријажни пункт буде измјештен изван болнице.

- То је још једино што треба предузети с циљем боље епидемиолошке заштите - указао је Стевандић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић навео је да је градски Штаб за ванредне ситуације прву сједницу у вези са епидемијом одржао 2. марта, да је од тада у сталном засједању и да је до сада одржао 18 сједница, доносећи, спроводећи и контролишући и своје мјере и усвајајући и спроводећи све мјере републичког Штаба за ванредне ситуације.