latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:09 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Образовни систем спреман за примјену информационих технологија

Успјешном организацијом наставе на даљину за основне и средње школе у Републици Српској се за кратко вријеме показало да је образовни систем у Српској спреман за потпуну примјену информационих технологија у настави, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из ресорног Министарства су напоменули да је извођење наставе на даљину организовано с циљем обезбјеђивања континуираног процеса стицања знања, а да истовремено буде осигурана безбједност ученика у условима ванредне ситуације изазване појавом вируса корона.

- Наставници су спремно одговорили извођењу наставе на даљину, а један број оних који су запослени у основним школама уложио је додатне напоре да сними предавања у програму Телевизије Републике Српске како би основцима на најбољи начин приближили ново градиво и задали задатке за провјеру - наведено је у саопштењу.

Министарство просвјете и културе Српске је, да би ученици несметано пратили наставу на даљину, у сарадњи са школама обезбиједило лаптопе, неопходне за рад у новим условима.

- Ученицима основних школа обезбијеђено је на реверс 2.150 лаптопа, а ученицима средњих школа 530 лаптопа из пројекта "Доситеј" у оквиру којег су раније опремљене основне школе у Српској - наведено је у саопштењу.

Из ресорног Министарства су навели и да је компанија М:тел обезбиједила бесплатан приступ интернет порталу Радио-телевизије Републике Српске од 26. марта за све ученике основних школа, те да ће за око 1.500 ученика бити обезбијеђен бесплатан интернет, захваљујући међународним организацијама.

- За око 1.000 ученика средњих школа интернет је од данас обезбијеђен у довољном протоку за праћење наставе на даљину, а за 24 ученика из породица у стању социјалне потребе М:тел ће обезбиједити бесплатне телефоне са бројевима и интернетом - наведено је у саопштењу.

Захваљујући електронском дневнику, који је у примјени у 72 основне и 12 средњих школа, у извођењу наставе на даљину користи се више од 4.000 мејл адреса, као и 2.000 виртуелних учионица, а 3.000 корисника размјењује податке /Onedrive/.

За основношколце је креиран портал "еНастава" /enastava.skolers.org/, као подршка ученицима и наставницима током наставе на даљину.

Из ресорног мМнистарства су напоменули да Република Српска од 2012. године уводи информационе технологије у систем образовања, те да је извођење наставе на даљину показало оправданост овог стратешког правца, као и да је образовни систем у Српској спреман за потпуну примјену информационих технологија.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске са Републичким педагошким заводом, руководством школа, наставницима и родитељима, посвећено је организовању наставе и у овим специфичним условима како би ученици успјешно завршили школску годину - поручили су из Министарства.