latinica  ћирилица
01/04/2020 |  12:37 ⇒ 13:37 | Аутор: klix.ba

Кошарац: Одлука Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на граници скандалозна

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац затражио је да надлежне институције провјере тачност посљедњих информација које су се појавиле у јавности у вези изградњом одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац синоћ је из медија информисан о томе да је Министарство за заштиту животне средине и енергетике Хрватске дало локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне електране ''Кршко''.

- Јутрос сам упутио допис Министарству иностраниих послова БиХ у којем сам затражио да се путем дипломатске мреже захтијева званични став органа Хрватске у вези са овим медијским наводима. Како бих добио додатне информације, за сутра сам заказао састанак са амбасадором Хрватске у БиХ, што ћу тражити и од амбасадора БиХ у Хрватској - рекао је Кошарац.

Он је током дана одржао и хитан телефонски разговор са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером, током којег је поновио да је намјера Хрватске да гради одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на граници са БиХ потпуно неприхватљива, што је усаглашен став свих нивоа власти у БиХ.

- Уколико се испоставе тачним наводи да је ресорно министарство Хрватске дало зелено свјетло за изградњу спорног одлагалишта, мој став је да је то потпуно скандалозна и изузетно проблематична одлука, јер угрожава 250.000 људи који живе у општинама у сливу ријеке Уне. Посебно ме забрињава чињеница да поменуте информације долазе у тренутку када смо суочени са епидемијом вируса корона, када се свим снагама боримо да заштитимо здравље сваког човјека и што је могуће више ублажимо негативне ефекте на нашу привреду - нагласио је министар Кошарац.

Он је поновио да је опредијељен за даљи развој билатералних односа са Хрватском.

- 'Сматрам да је сасвим непотребно појачавати негативни набој у односима БиХ и Хрватске и вјерујем да је питање изградње спорног одлагалишта потребно ријешити дипломатским путем - навео је министар Кошарац.

Он је најавио да ће се, након што добије званичан став надлежних органа Хрватске, обратити и Делегацији ЕУ у БиХ.

- Од шефа Делегације ЕУ у БиХ данас сам добио увјерење да ће се активно укључити и помоћи нам у рјешавању овог питања - истакао је министар Кошарац.

Упоредо с тим, додао је, неопходно је радити на реализацији закључака са заједничког састанка који је иницирао у фебруару са представницима надлежних ентитетских министарстава, парламентарне групе ''Зелени клуб'' и Агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, с фокусом на формирање правно-експертног тима.

Кошарац је закључио да БиХ мора искористити све законске могућности да заштити животну средину и здравље својих становника, који би изградњом спорног одлагалишта били угрожени.