latinica  ћирилица
01/04/2020 |  12:33 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Црнадак оставио минус од најмање милион КМ, упитна исплата плата

У Министарству иностраних послова у Савјету министара неизвјесно је како ће у овој години бити исплаћиване плате и накнаде за 509 запослених, јер је због примања нових људи, односно упућивања конзуларних радника у дипломатско-конзуларна представништва током 2018. и 2019. године, направљен дебаланс па ће у буџету недостајати између 946.000 и чак 1,88 милиона КМ.
Црнадак - прес - Фото: РТРС
Црнадак - пресФото: РТРС

Ово је потврђено за портал Инфорадар из МИП-а у Савјету министара, одакле објашњавају да је проблем настао због значајног повећања броја запослених у дипломатско-конзуларним представништвима, гдје су људи мимо ранијег плана упућивани из сједишта дипломатије БиХ.

- Приликом израде Одлуке за 2018. годину и планирања средстава у буџету Министарства на ставци плате и накнаде, број запослених у сједишту износио је 244, а у ДКП мрежи 246, што је било реално планирање у оквирима одлука из претходних година. Закључно са 31. децембром 2019, тај број износио је 277 запослених, док је број у сједишту 232. Нарушавање овог односа, односно вишегодишњег баланса запослених у сједишту МИП-а и ДКП мрежи, утицало је и на расходе на ставци буџета који се односе на плате и накнаде упослених, јер су примања за рад у ДКП мрежи знатно виша него примања запослених у сједишту - појашњавају из МИП-а.

Ово Министарство је радило финансијске пројекције на основу утицаја нерационалног нарушавања односа броја запослених у сједишту и ДКП мрежи, а свака је указивала на мањак у извршењу буџетских ставки на платама и накнадама.

Тако би, опрема процјенама, висина недостајућих средстава могла да буде или око 1,88 милиона КМ или око 947.000 КМ, у зависности од тога да ли би се планирана средства обрачунавала по основици за плате из 2020. године /која још није званично усвојена/ или основице из 2018, која је примјењивана до самог краја 2019. године, наводи се у тексту.

- На рад у ДКП мрежи током задња два мјесеца мандата министра Игора Црнатка упућена су четири службеника, чиме је укупан број досегао 51 запослено, односно дипломата и службеника упућених у ДКП мрежу те године, што је изнад уобичајеног просјека на годишњем нивоу из претходних година - истичу из МИП-а.

ИЗ МИП-а указују да ће бити веома упитно извршење буџета на расходима за плате и накнаде, а процјене извршења буџета у првом кварталу ове године говоре да, упркос смањења расхода на оперативни минимум, вјероватно ће недостајати средстава за реализацију буџета те ће МИП бити принуђен на радикалније мјере, попут могућег смањења висине основице за обрачун плата у ДКП мрежи или предузимања неких других рјешења у односу на изражени проблем.

Бивши шеш дипломатије Игор Црнадак, који је оставио овакво стање иза себе, односно својим одлукама о непланском упућивању запослених из сједишта у ДКП директно утицао на пробијање буџета, у изјави за овај портал и даље тврди да "нису тачке процјене да је повећањем броја запослених у МИП-у доведено у питање извршење буџета на ставци плате и накнаде".

- Према правилнику МИП-а, укупан број запослених је 520 и тај број никада није достигнут. Само је у једном тренутку тај број највише износио 499. Сходно томе, ни буџет није могао бити пробијен - каже Црнадак, додајући да "нема други коментар".

Овај портал је и раније објавио да су БиХ више стотина хиљада марака коштали 21 дипломата и запослени МИП-а који су током 2018. и 2019. године слани на испомоћ у ДКП-ове широм свијета, а да за тим, изузимајући два случаја, није било никакве потребе.

Према информацијама овог портала, многи од њих послани су на дестинације након што их је са претходних амбасадорских и других функција смијенило актуелно Предсједништво БиХ.

Тражећи информације по Закону о слободи приступа информацијама, Инфорадар је 12. новембра прошле године из сједишта дипломатије БиХ најприје добио документе у којима је наведно да је "21 дипломата и запослени у МИП-у на испомоћи БиХ током 2018. и 2019. године коштао 821.729 КМ".

Према писању овог портала, након што је бившег амбасадора Лепу Бабић, блиску ПДП-у, Предсједништво БиХ смијенило с позиције амбасадора у Бугарској, Црнадак је потписао рјешење којим се она у функцији министра-савјетника шаље "на испомоћ" у Скопље, гдје јој живи кћерка. Ни Бабићева, иначе, не живи у БиХ, већ у Београду, а у Скопљу је раније била амбасадор.

Наредни примјер је Вељко Обреновић, чија сестра ради у амбасади у Љубљани. Црнадак је потписао рјешење којим је Обреновић послан код сестре, на "спајање породица". Извори овог портала указују на блиске везе Обреновића с Црнатком.

Један од примјера је и Лидија Љубић Лепина коју је Црнадак, након што је смијењена с амбасадорске позиције у Женеви, упутио као "савјетника" у Мисију у Стразбур, гдје јој годинама живе дјеца, преноси овај портал.