latinica  ћирилица
01/04/2020 |  10:13 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Најважнија дисциплина грађана

Битка за животе и здравље људи најважнија је у овој фази борбе против вируса корона, а од дисциплине грађана највише зависе све мјере и дан када ће све бити враћено у редовно стање, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Ако је 200.000 људи посвећено, разумије и понаша се одговорно, имамо успјех на видику. Уколико имамо неодговорно понашање, може у било ком моменту доћи до ширења епидемије и да све што смо радили падне у воду. То нам не треба. Свака нова појава жаришта или неодговорног лица даје нам још најмање мјесец проблема - рекао је Радојичић за  Глас Српске.

Он је навео да се од првог дана настоји спријечити огроман број заражених, тешких случајева и смрти, у чему се за сада успијева.

Радојичић каже да су тренутно двије највеће опасности по нарушавање цијеле ситуације уношење нових носилаца заразе споља, односно из неког жаришта из иностранства, те локално неодговорно понашање.

- На граници су направљене неке мјере, али реално говорећи БиХ је поприлично `шупља` и стање на граници још изазива бојазан. Када је ријеч о неодговорнима, не треба нам масовна појава. Довољно је да имате једну, двије особе које можда нису или јесу свјесне да су позитивни на вирус корона и да великим бројем контаката прошире епидемију. То је бојазан број два, због чега су и позитивна лица смјештена у Студентски дом како би се одвојили од осталих. Брину окупљања на излетиштима, у парковима - појаснио је он.

Он је истакао да је град донио низ мјера, од помоћи за послодавце, до сервиса за помоћ старијима, а има још мјера које се разматрају, те додао да је главно питање у овом моменту за пословне субјекте како исплатити плате, порезе и доприносе.

- Очекујем да ће републички ниво донијети мјере које се тичу преузимања дијела обавеза, али се појављује озбиљан формални проблем. Да је ванредно стање ступило на снагу, предсједник Српске би декретом могао сутра да донесе те мјере. Овако свака тражи и измјену у закону, а то подразумијева и сједницу Народне скупштине, затим и Вијећа народа. Ако Клуб Бошњака дигне вето, неће ступити на снагу - навео је Радојичић.

Говорећи о посљедицама вируса корона, Радојичић каже да се још процјењује, те да све зависи од тога да ли ће криза трајати мјесец или више.

- Ако бисмо се извукли до маја и од тада почела полако пуштати нормална дјелатност, пад у буџету би био десетак одсто. То је 10-15 милиона мање прихода, а ако потраје још неколико мјесеци, могућ је драматичан пад који би угрозио комплетно функционисање града - рекао је Радојичић, додавши да је извјесно да ће из кризе и пословни субјекти и сви нивои власти изаћи са огромним новим задужењима.

Он је нагласио да ће Бањалука и Република Српска изаћи и из овога, а благовременим предузимањем мјера и њиховим поштивањем може се постићи да то буде са што мање штете.

- Имамо искуства из поплава, рата, економских криза, земљотреса, али не и са епидемијом. Буквално читамо, проучавамо, све пратимо гдје се шта дешава, од Кине до Америке и гледамо шта је најбоље. Ситуација захтијева да стално држите отворене очи, пратите шта се дешава код вас и одреагујете на сваку негативну појаву јер ће она посљедице дати за 15 дана - рекао је Радојичић.

Он је истакао да је потребно гледати у земље око себе и покушати одмах примијенити што је добро, јер ово не трпи кашњење, а треба бити спреман и на непопуларне, негативне мјере као што је затварање објеката, ограничавање дјелатности и затварање људи.

- Ако се недисциплиновано понашају, морате бити спремни на чврст став да бисте заштитили здравље других. У свему овоме, сви још тражимо најбоља рјешења - навео је Радојичић.

Он је истакао да неће бити одустајања од инвестиција у Бањалуци за ову годину чија је вриједност 40 милиона КМ, додавши да ће од тих послова радници добити плате, од плата ће бити уплаћени порези и доприноси, а ако би се то зауставило, значило би да је читав ланац поново пресјечен.