latinica  ћирилица
01/04/2020 |  09:32 ⇒ 09:41 | Аутор: СРНА

Неприхватљива изградња одлагалишта на Трговској гори

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и даље се оштро противи изградњи одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској која се налази у близини границе са БиХ и искористиће све законске могућности да буде заштићено здравље становништва, речено је Срни у овом министарству.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

- Искористићемо све законске могућности које имамо у складу са међународним правом и обавезама које проистичу из међународних конвенција да заштитимо здравље и интересе становништва у сливу Уне који би били угрожени радом овог објекта - поручили су из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Из овог министарства су навели да, упркос кризи у којој се цијели свијет налази због пандемије вируса корона, будно прате активности Хрватске у вези са потенцијалном изградњом одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори.

Министарство за заштиту животне средине и енергетику Хрватске дало је Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко" на употребу локацију касарне Чркезовац у Двору.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори налази се на подручју хрватске општине Двор, али и у непосредној близини Новог Града у Републици Српској и око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна".

Процјене показују да би одлагалиште отпада угрожавало више од 250.000 становника у сливу Уне.

Предсједништво БиХ је раније усвојило закључке, којим се тражи од Хрватске да локацију Трговска гора изузме као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада.