latinica  ћирилица
01/04/2020 |  09:28 | Аутор: СРНА

Пале: Двоје заражено, контакти стављени под надзор

У општини Пале тестирањем су потврђена прва два случаја заразе корона вирусом и ријеч је о млађем брачном пару, а највјероватнија претпоставка је да инфекција потиче из блиског контакта једног од супружника са особом у Бањалуци, код које је у међувремену позитивним налазом утврђено присуство Ковид-19, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Пале.

У саопштењу се наводи да надлежне службе Дома здравља Пале у комуникацији са овим лицима утврђују листу контаката и сада се проводе све прописане процедуре здравственог надзора, укључујући и тестирања особа које су биле у најближем контакту, те свих осталих са листе контаката код којих би се евентуално појавили симптоми који упућују на респираторну инфекцију или манифестују клиничку слику која би подразумијевала такву процедуру.

Дом здравља Пале у сталној је комуникацији и са Институтом за јавно здравство Републике Српске и предузимају се све потребне мјере у смислу здравственог надзора у конкретном случају на подручју ове општине уопште.

Иначе, на подручју општине Пале под здравственим надзором су 93 особе и то је за седам лица више него јуче, а треба истаћи да у овај податак улази и број од једанаест возача из међународног транспорта, чији надзор је унеколико другачији од оног који редовно и свакодневно проводи Комунална полиција.

Оваква статистика проистиче из чињенице да је за тринаест лица јутрос истекла мјера четрнаестодневног здравственог надзора, док је, истовремено, надлежна служба Дома здравља Пале евидентирала двадесет новопријављених особа којима је прописана мјера самоизолације.

Све особе којима је одређена самоизолација су у прописаној дневној комуникацији са породичним љекарима и координатором у паљанској јавној здравственој установи и тренутно немају било какве симптоме који би указивали на евентуалну инфекцију.