latinica  ћирилица
31/03/2020 |  20:10 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Три лица у регији Бирач позитивна на вирус корона

По једно лице из Зворника, Шековића и Милића позитивно је на вирус корона, саопштио је командант зворничког Градског штаба за ванредне ситуације Зоран Стевановић.
Зоран Стевановић и Перо Пајкановић - Фото: СРНА
Зоран Стевановић и Перо ПајкановићФото: СРНА

Стевановић је навео да је ријеч о пацијентима који су недавно имали интервенције у Медицинском центру Бајер, бившем Центру за срце у Тузли, у којем се прије неколико дана појавила инфекција вирусом корона.

- Све вријеме смо чували граничне прелазе да нам из иностранства не дође неко заражен, али десило нам се оно најгоре да су људи у здравственој установи на подручју БиХ заражени вирусом - рекао је Стевановић који је и градоначелник Зворника.

Он је истакао да је по хитном поступку сазван Градски штаб у ужем саставу који је контактирао домове здравља, јер су, осим особе из Зворника, позитивна по једна особа из Шековића и Милића.

Стевановић је додао да ће бити одмах организовано евидентирање непосредних контаката и њихово тестирање.

Он је поручио да нема мјеста паници, али да опрез мора бити подигнут на највиши ниво, без излазака из кућа и без контаката, да би било што мање заражених.

Инфектолог у Општој болници Зворник Перо Пајкановић прецизирао је да је ријеч о три мушкарца истих година /63/ и да су срчани болесници.

- Сва три лица су задовољавајућег клиничког статуса и тренутно не захтијевају болничко лијечење. Њихово стање ће се пратити, а по потреби биће смјештени у Општу болницу - рекао је Пајкановић.

Он је додао да је други важан елемент збрињавања код појаве вируса корона да се пронађу све особе које су имале контакт са зараженим лицима и додао да је то већ предузето.

- У наредних неколико часова имаћемо адресе свих непосредних контаката. Вечерас ће од њих бити узети брисеви и одмах прослијеђени у Институт за јавно здравље Бањалука на анализу - рекао је Пајкановић, додајући да ће истовремено бити тражени и секундарни контакти и сходно томе предузимане даље мјере.

Он је нагласио да су сва три пацијента релативно доброг општег стања имајући у виду интервенцију која им је урађена и да протеклих дана није било потребе за интервенцијом здравствене службе или надлежног љекара.