latinica  ћирилица
31/03/2020 |  18:11 ⇒ 23:36 | Аутор: СРНА

Олакшице у отплати кредита за физичка и правна лица

Комерцијалне банке у БиХ донијеће иницијалне мјере подршке у отплати кредита за грађане и компаније погођене вирусом корона, које ће трајати минимално током периода стања несреће, а даље се могу продужавати, уколико се ванредно стање настави.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

За правна лица на располагању ће бити различите мјере одређене у складу са индивидуалним потребама клијената, саопштено је из Удружења банака БиХ.

- Све компаније које су директно погођене кризом, као и оне гдје је утицај кризе мањи или ће накнадно настати, имаће могућност подношења захтјева за неку од мјера олакшица. Реализацију мјера банке ће обављати директном комуникацијом надлежних банкарских службеника, задужених за вођење пословног односа са клијентом - правним лицем - наводи се у саопштењу.

Када су у питању физичка лица, банке ће обезбиједити привремени мораторијум или другу посебну мјеру на кредитне пласмане свим појединцима који су погођени насталом ситуацијом - клијенти којима су смањења примања, угрожена стабилност примања, те самим тим и капацитет отплате кредитног задужења.

И за физичка и за правна лица, мјере релаксације ће се одобравати по убрзаној процедури, уз минималну документацију и уз максималне напоре да се обезбиједи реализација мјера и без доласка у банку.

Конкретна упутства биће доступна на веб-страницама банака од 3. априла, укључујући све канале комуникације који ће се користити, телефон, мејл, СМС, вибер и слично, како би се повећао капацитет и брзина обраде.

Из Удружења наводе да банке неће наплаћивати додатне трошкове у периоду мјера, као ни накнаде за модификације постојећих кредита.

- Удружење банака је у интензивном контакту са свим релевантним институцијама у БиХ, од којих прикупља податке о привредним гранама и/или појединцима који су погођени кризом, у намјери да банкама чланицама омогући координацију неопходних активности усљед новонастале ситуације узроковане епидемијом - наводи се у саопштењу.

Из Удружења поручују да ће банке у БиХ активно наставити пратити ситуацију, дјеловати на најбољи могући начин у интересу својих клијената и пружити им адекватну помоћ, како би заједнички премостили кризу изазвану вирусом корона.