latinica  ћирилица
31/03/2020 |  17:18 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Решић: Извршити контролу локалних карантина (ВИДЕО)

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је Републички штаб за ванредне ситуације донио закључак којим се даје налог свим локалним заједницама да путем својих инспектора изврше контролу локалних карантина на основу чек-листе која им је данас послата, а коју је сачинио Институт за јавно здравље Републике Српске.
Лејла Решић - Фото: РТРС
Лејла РешићФото: РТРС

Након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације, Решићева је рекла да локалне заједнице сутра до 12.00 часова обавезно треба да доставе те податке ресорном министарству.

- Подаци се односе на то да ли је све што је тражено испоштовано. Уколико локалне заједнице у овом тренутку имају слободне саобраћајне инспекторе могу их по овлаштењу ангажовати - појаснила је Решићева.

Она је рекла да то лице податке не шаље Градском штабу, већ Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске.

- Ради се о лицу са именом и презименом, те потписом, које ће стајати иза те чек-листе, јер морамо знати ко је извршио контролу да бисмо били сигурни у валидност података - појаснила је Решићева.

Она је рекла да је Републички штаб за ванредне ситуације донио закључак којим се комуналним полицајцима даје овлаштење да у случају када полиција ухвати лице које је прекршило мјеру кућне изолације направи промјену рјешења да је лице умјесто у кућној изолацији сада у карантину.

Решићева је подсјетила да је прије неколико дана истакнута обавеза локалним заједницама да формирају своје локалне карантине.

- Важно је да исконтролишемо све те задатке и обавезе које локални карантини треба да имају, јер је јако важно да стандарди које је Институт за јавно здравство Републике Српске прописао буду испоштовани - закључила је Решићева.