latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:55 | Аутор: СРНА

Кошарац: Несметано одвијање спољнотрговинског промета

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изразио је задовољство ситуацијом на граничном прелазу Рача, посебно ангажманом запослених у Канцеларији за ветеринарство, јер од када је проглашена епидемија вируса корона овдје дневно пређе 50 до 60 камиона робе.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Веома је значајно да се одлука Савјета министара поштује, што потврђује статистика која каже да 10 до 15 камиона ноћу прелази овај гранични прелаз и на тај начин подлијежу свим инспекцијским контролама - рекао је Кошарац новинарима након обиласка граничног прелаза Рача и сусрета са запосленима у Канцеларији за ветеринарство.

Он је навео да ово довољно говори о опредијељености институција да омогуће несметано одвијање спољнотрговинског промета, додавши да је значајно то да у структури робе која прелази овај гранични прелаз јесте сточна храна и жива стока.

- С обзиром на то да су надлежна ентитетска тијела, прије свега, владе и друге институције, донијеле одлуку да је веома важно у наредном периоду посветити се сјетви, као ресорни министар сам тражио од Управе за заштиту здравља биља и Управе за индиректно опорезивање да све робе са ознаком `Д`, а то су сјемена, ђубрива и заштитни материјали убрзано пролазе кроз граничне прелазе, како би што прије та роба дошла до корисника - рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је сада у интересу да, када се очекују одређене посљедице у том погледу, постоје довољне количине хране.

Кошарац је најавио да ће већ сутра у току дана жељезничким саобраћајем на граничном прелазу Зворник, стићи прва пошиљка од око 600 тона сточне хране за једну компанију у БиХ.

- То потврђује да смо опредијељени, заједно са комплетним тимом људи, како Граничном полицијом, Управом за индиректно опорезивање тако и Кацеларијом за ветеринарство и Управом за заштиту биља, и осталим инспекторима да се што прије омогући контрола робе како би она или неки други производи што прије дошли до крајњих корисника у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће наредних дана, сходно одлуци коју је донио Савјет министара, обићи и друге граничне прелазе гдје се одвија спољнотрговински промет робе, како би сагледао на који начин сада функционишу.

- Мислим да су мјере адекватне, видимо да нема застоја на тим граничним прелазима што је веома важно да роба долази, а посебно ме радује чињеница да сви водимо рачуна о здрављу људи, да је и даље перманентна, кључна борба за здравље сваког човјека БиХ - рекао је Кошарац, истакавши да вјерује да ће и даље бити присутне адекватне мјере које ће бити од користи сваком грађанину БиХ.