latinica  ћирилица
31/03/2020 |  14:15 | Аутор: СРНА

Међугорје: Самостан и "Мајчино село" у карантину

Свештеници из жупне канцеларије Међугорје стављени су у изолацију, а у карантин католички самостан у Милетини код Међугорја, гдје живе 23 часне и свештеника, те Установа за дјецу без родитеља "Мајчино село" у Међугорју са око 60 дјеце и запослених, речено је на конференцији за новинаре Кризног штаба Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/.
Међугорје (фото:kristoftour.sk) -
Међугорје (фото:kristoftour.sk)

Савјетник предсједника Владе ХНК Дарко Јука рекао је да је од јуче у Универзитетској клиничкој болници Мостар урађено 81 тестирање и да је у ХНК 10 позитивних, и то пет из Мостара, четири из Читлука и једно из Коњица.

- То не значи да је 71 негативно, већ ће остали кантони извијестити о својим зараженим - навео је Јука.

Он је рекао да су у ХНК тренутно 54 особе позитивне на вирус корона, четири су у изолацијском блоку КОВИД болнице у Мостару, од којих је једно на кисеонику, а троје на респиратору и њихово стање је неизвјесно.

- Немамо, нажалост, прецизне податке о контактима пет новозаражених у Мостару. Љекари прикупљају информације да видимо можемо ли их сврстати у неке кластере. Извјесно је да неке од њих нећемо моћи да сврстамо у постојеће кластере, што додатно усложњава ситуацију - напоменуо је Јука.

Он је навео да је Кризни штаб ХНК данас одржао састанак са начелником Читлука и директором тамошњег Дома здравља због веома озбиљне ситуације у Међугорју и Читлуку.

- Упућујемо врло озбиљан позив свима који су имали контакт са особама из установа које су стављене у карантин да се одмах ставе у самоизолацију. Простор остварених контаката, будући да је ријеч о свештеницима, веома је широк и отвара могућност великог проблема - нагласио је Јука.

Он је упозорио људе да се држе наредби кризних штабова, те да не иду у вјерске објекте, јер неће бити изузетака и сви ће бити кажњени.

Јука је потврдио да је полиција реаговала у манастиру Звала у општини Равно гдје је у недјељу, 29. марта, на литургији било око 120 људи.

- Свугдје гдје је пријављен прекршај МУП је изашао и поступио. Нико није изузет од наредби Кризног штаба цивилне заштите, па ни црквене власти. Људи, придржавајте се наредби, будимо свјесни да су угрожени животи. Молите се Богу од куће. Не окупљате се у групама. Савко ко буде затечен у прекршају биће кажњен - поручио је Јука.