latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:46 | Аутор: СРНА

Коњиц: Опоравило се троје заражених, међу њима и свештеник

Троје заражених вирусом корона из Коњица се опоравило, што су потврдила и два тестирања, а међу њима је и свештеник Српске православне цркве у овом мјесту Милан Бужанин.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Бужанин је рекао да су синоћ добили вијест да су излијечени, пренијели су медији.

- Данас је петнаести дан како смо у самоизолацији, односно од како смо сазнали да је човјек из Чачка који је био на прослави 70 година 'Игмана' позитиван. Одмах након првог тестирања сазнали смо да смо позитивни. Наставили смо живот у изолацији, придржавајући се свих мјера које су нам доктори из Епидемиолошке службе у Коњицу наложили. Ево након петнаест дана смо поново тестирани и показало се да смо негативни на корона вирус. Након 48 часова тест је поновљен и опет је био негативан што значи да смо излијечени - рекао је свештеник Бужанин.

Он је навео да ни он, ни његова породица, која је такође била у изолацији, нису имали никаквих симптома, те да је само једно вече имао благу температуру 37,3, док су остали дани текли сасвим нормално, уз чајеве и витамине како је и препоручено.

- Добра вијест из свега овога је да је већина првозаражених у Коњицу већ излијечена и да нико није имао велике симптоме. Плаши нас што се вирус веома брзо шири. Зато треба бити дисциплинован - поручио је коњички парох.

Он је рекао да ће Коњиц пребродити ове тешке дане и да не треба ширити панику.

- Неки медији су приказали Коњиц као Вухан. Није то ни близу тога. У Коњицу је активан један кластер који се полако гаси и надамо се да ће све бити добро - истакао је свештеник Бужанин.

Ширење вируса корона у Коњицу је почело након одржавања прославе 70 година компаније "Игман" 11. марта. Неколико дана након тога директор "Слободе" из Чачка јавио је да је позитиван на Ковид-19.

Свештеник Бужанин и још тројица људи који су били с њим за столом одмах су се тестирали и показало се присуство вируса.

Компанија "Игман" је, након потврде о првим зараженим, међу којима је био и директор ове компаније, обуставила рад на 14 дана како би сви провели потребни период у самоизолацији и заштитили своје суграђане.

Вирус корона у БиХ је регистрован 5. марта, а у Коњицу су први случајеви потврђени 19. марта.