latinica  ћирилица
31/03/2020 |  12:12 | Аутор: СРНА

Татић: Важно сачувати радна мјеста

Предсједник Удружења угоститеља Републике Српске Жељко Татић рекао је да ће најављена помоћ Владе Српске за око 40.000 радника у областима које су најтеже погођене кризом усљед епидемије вируса корона много значити и у борби за очување тих радних мјеста.
Баште кафића - Фото: РТРС
Баште кафићаФото: РТРС

- Уколико је некоме забрањен рад и нема прихода савим је очекивано да не може испунити обавезе према радницима. Биће добро уколико држава и у априлу преузме на себе обавезе за порезе и доприносе, те за нето плате за запослене у реалном сектору. Сектори угоститељства и туризма су највише погођени, те и послодавци и запослени у овим областима очекују помоћ државе - изјавио је Татић Срни.

Наводећи да, упркос апелу Владе Српске и других надлежних институција и званичника, поједини послодавци отпуштају раднике, Татић каже да не види разлог за такве потезе ако ће држава намирити нето плате, те порезе и доприносе.

Он је напоменуо да је ово и борба за очување радних мјеста и да је сада прилика да се покаже друштвена одговорност.

Командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић рекао је да ће из буџета Српске бити исплаћено 16,5 милиона КМ за порезе и доприносе око 40.000 радника у областима које су најтеже погођене кризом, а да њихови послодавци треба да обезбиједе нето плате.

Вишковић, који је и предсједник Владе Српске, истакао је да су Влада и Републички штаб заузели став да том мјером буде обухваћено најугроженијих шест или седам области као што су угоститељство, туризам, саобраћај, друге услужне дјелатности, те предузетници.