latinica  ћирилица
31/03/2020 |  10:17 | Аутор: СРНА

Пале: Нема заражених, под здравственим надзором 86 лица

У општини Пале нема обољелих од корона вируса, а 86 лица је под надзором надлежних служби, што је за троје лица мање него јуче, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације општине Пале.
Пале - Фото: РТРС
ПалеФото: РТРС

Оваква статистика проистиче из чињенице да је за једанаест лица јутрос истекла мјера четрнаестодневног здравственог надзора, док је, истовремено, надлежна служба Дома здравља Пале евидентирала осам новопријављених особа којима је прописана мјера самоизолације, а ријеч је о два лица која су у своју локалну заједницу упућена са границе и шест лица која су пријавила контакт са особама позитивним на вирус корона.

Из Штаба за ванредне ситуације општине Пале потврђују да овдашња Комунална полиција свакодневно врши контролу лица под здравственим надзором на адресама гдје бораве у самоизолацији, те да у посљедња 24 часа није забиљежила ниједан случај кршења изречене мјере.

Иначе, све особе којима је одређена самоизолација су у прописаној дневној комуникацији са породичним љекарима и координатором у паљанској јавној здравственој установи и тренутно немају било какве симптоме који би указивали на евентуалну инфекцију.

Када је ријеч о поштовању полицијског часа, ситуација је задовољавајућа и биљеже се тек спорадични случајеви кршења, тако да су припадници Полицијске станице Пале ноћас прекршајно санкционисали једно лице.

Штаб за ванредне ситуације општине Пале јуче је донио и наредбу којом се прати мјера Републичког штаба за ванредне ситуације о омогућавању лицима старијим од 65 година да се могу кретати уторком и петком у периоду од 7.00 до 10.00 часова, ради обављања основних потреба попут одласка у продавницу, апотеку или банку, као и дозволу лицима до 75 година старости, који живе на селу, да се могу кретати ради обављања послова у пољопривреди.