latinica  ћирилица
31/03/2020 |  07:29 ⇒ 08:08 | Аутор: СРНА

Пет милијарди евра за помоћ привреди и грађанима

Пакет економских мјера, тежак пет милијарди евра, само је први корак помоћи коју државни врх Србије планира како би привреда и грађани лакше пребродили кризу изазвану пандемијом вируса корона, пишу "Вечерње новости".
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Пакет економскх мјера, тежак пет милијарди евра, само је први корак помоћи коју државни врх Србије планира како би привреда и грађани лакше пребродили кризу изазвану пандемијом вируса корона, пишу "Вечерње новости".

Лист, који је имао увид у пакет мјера, наводи да оне представљају својеврсни појас за спасавање егзистенције људи, предузетника и пољопривредне производње.

Пакет садржи три сегмента - мјере пореске политике, директна помоћ приватном сектору и мјере очувања ликвидности у приватном сектору.

Као помоћ предузећима предвиђа да ће се порез на зараде и доприносе плаћати на рате, затим уплату малим фирмама у висини три минималца, а великим 50 одсто нето минималца, као и кредите за ликвидност.

Пакет ће, како се наводи, обухватити ургентну финансијску ињекцију за велика и мала предузећа, занатлије, паоре, домаћинства и грађане генерално.

Међу кључним мјерама су убризгавање двије милијарде евра из банака, а преко гаранцијског фонда, за ликвидност предузећа, као и подршка малим и микро предузећима у вриједности већој од 700 милиона евра.

Биће помјерен рок за плаћање пореза на зараде и доприносе, за приватни сектор, током трајања ванредног стања, уз каснију отплату настале обавезе у ратама, са почетком најраније 2021. године.

Одлаже се и плаћање аконтација пореза на добит у другом кварталу, а даваоци донација се ослобађају плаћања ПДВ-а.

Предвиђена је директна помоћ предузетницима који се паушално опорезују и који плаћају порез на стварни приход, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору - уплата помоћи у висини минималца, три минималне зараде.

Великим предузећима у приватном сектору биће уплаћено 50 одсто нето минималне зараде, а за запослене којима је рјешењем утврђен престанак рада.

Пакет предвиђа финансијску подршку кроз Фонд за развој, који ће ставити на располагање око 200 милиона евра кредита за ликвидност.

Они се неће моћи користити за организовање игара на срећу, лутрије и слично, трговинске дјелатности, промет нафтом и нафтним дериватима.

Србија ће комерцијалним банкама обезбиједити и гарантну шему за кредите за ликвидност у износу од двије милијарде евра по повољним условима.

Лист наводи да ће сви моћи да рачунају на олакшице и конкретну помоћ, јер Србија има стабилну економску и фискалну ситуацију, а захваљујући монетарној политици Народне банке и високе девизне резерве, стабилан курс динара, умјерен ниво инфлације.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за "Вечерње новости" да је Влада Србије прихватила већину антикризних мјера које је предложила привреда, те оцијенио да ће овај пакет мјера очувати кичму српске економије, омогућити да компаније наставе да производе и пружају услуге.