latinica  ћирилица
30/03/2020 |  18:10 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Крсну славу прославити само у кругу уже породице

Епархија захумско-херцеговачка и приморска упутила је молбу вјернима да породичну крсну славу прославе само у кругу своје уже породице, због новонастале ситуације усљед појаве вируса корона и одлука надлежних органа власти.
Епархија захумско-херцеговачка - Фото: илустрација
Епархија захумско-херцеговачкаФото: илустрација

У саопштењу објављеном на сајту Епархије наведено је да се док траје ванредно стање неће по домовима вршити освештање славске водице, истичући да су свештеници дужни детаљно упознати вјернике о тренутно јединим могућим начинима обављања славског обреда.

- Уколико желите да се освештање славске водице обави уочи ваше породичне славе, у овој ситуацији то је изводиво само у вашем парохијском храму, те ћете се о томе детаљније договорити са својим свештеником /надлежним парохом/. У реализацији напријед наведеног потребно је строго држати се упутстава и препорука надлежних органа власти као и епархијских саопштења издатих поводом епидемије Ковид-19 - наводи се у саопштењу Епархије захумско-херцеговачке које је потписао Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Из Епархије су додали да ће уколико то желе, освештање славске водице у дому вјерника бити изводиво послије крсне славе, односно послије укидања ванредног стања и престанка опасности од нарастајуће епидемије, када ће са својим свештеником договорити тачан термин и вријеме обиласка свог дома.

Епархија захумско-херцеговачка и приморска апеловала да се вјерници уздрже од одлазака у госте на прославу крсне славе, те самим тим избјегну већа окупљања и спријече опасност од ширења вируса корона.