latinica  ћирилица
30/03/2020 |  17:30 | Аутор: СРНА

Кошарац: Загарантована стабилност електроенергетског система

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац обавијештен је од кључних институција које чине електроенергетски сектор у БиХ да не постоје проблеми у функционисању електроенергетског система у БиХ у новонасталим околностима, саопштено је из овог министарства.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Узимајући у обзир актуелну епидемиолошку ситуацију, узроковану ширењем вируса корона, Кошарац је прошле седмице од кључних институција и предузећа које чине електроенергетски сектор у БиХ затражио хитну информацију о функционисању електроенергетских капацитета, тренутном снабдијевању електричном енергијом и неопходним енергентима као што су нафта и гас.

- Морамо спремно одговорити на евентуалне промјене и поремећаје на тржишту. Због епидемије вируса корона домаће институције и предузећа раде са минималним или значајно редукованим бројем радника, у ЕУ дошло је до драстичног пада потрошње електричне енергије и слично - поручио је министар спољне трговине и економских односа.

Кошарац је појаснио да је водећи рачуна о свим тим аспектима, тражио информацију о функционисању електроенергетских капацитета у БиХ.

- Неопходно је да правовремено реагујемо како не бисмо дошли у ситуацију да нормалан рад или погон било ког предузећа буде доведен у питање и да функционисање електроенергетског система у БиХ буде нестабилно. Не смијемо допустити да снабдијевање крајњих купаца, односно грађана и привреде, буде угрожено - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је од Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ /ДЕРК/, Независног оператора система у БиХ, "Електропреноса БиХ", Министарства енергетике и рударства Републике Српске, федералног Министарства енергије и рударства, те три електропривредна предузећа у оба ентитета и комуналног предузећа Брчко дистрикта добио информацију да је стабилност електроенергетског система загарантована.

- Информисан сам да је функционисање електроенергетског система стабилно, те да нема проблема у вези са погоном, одржавањем и снабдијевањем купаца електричном енергијом, нити има значајнијих поремећаја у снабдијевању. Када је ријеч о потрошњи електричне енергије у БиХ, обавијештен сам да није било значајнијих одступања - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је у актуелној епидемиолошкој ситуацији од кључног значаја континуирано и уредно снабдијевање грађана и привреде електричном енергијом, те да од свих електроенергетских субјеката очекује максималну посвећеност овом задатку.

- Апеловао бих и на придржавање свих препорука надлежних институција, односно примјену посебних мјера заштите и превенције јер нам је заштита наших радника и грађана нулти приоритет у овим околностима - додао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.