latinica  ћирилица
30/03/2020 |  16:16 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Градишка: Све наредбе важе до 13. априла

Штаб за ванредне ситуације Градишка продужио је до 13. априла важење свих мјера које је до сада донио с циљем спречавања ширења вируса корона, те одлучио да се за евентуално збрињавање заражених пацијената Дому здравља и Болници Градишка уступе фискултурна сала Подручне школе "Младен Стојановић" и друштвени дом у Врбашкој, рекао је градоначелник Зоран Аџић.
Карантин, Градишка (фото: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency) -
Карантин, Градишка (фото: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency)

Аџић је навео да су задужене надлежне службе да ове објекте припремају и постављају кревете.

- Донијели смо одлуку да превентивно урадимо дезинфекцију на цијелом подручју Градишка - додао је Аџић и замолио грађане и привреднике да поштују мјере, препоруке и наредбе, како би се на овом подручју избјегла епидемија ширих размјера.

Он је истакао да су отказане све планиране активности поводом Дана града - 24. априла, изузев полагања вијенаца на спомен-обиљежја жртвама Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата, уз примјену свих препорука и мјера за одржавање таквих догађаја.

Аџић је још једном захвалио свим здравственим радницима Дома здравља и Болнице Градишка, који су изложени великим напорима и ризицима.

Он је нагласио да Полицијска управа Градишка строго контролише поштивање забране кретања, наводећи да је 12 лица прекршило полицијски час, а да је због непоштовања мјера кућне изолације у карантин код старог царинског терминала смјештено шест лица.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Слађана Тепавац навела је да се број заражених вирусом корона у Градишци од јуче није мијењао, да их је 10, те да је епидемиолошка ситуација и даље под контролом.

Она је истакла да се и даље ради епидемиолошко истраживање, да је велики број контаката заражених лица већ прикупљен и да је данас за тестирање на вирус корона послато више од 70 брисева.

- Један број брисева послат је и јуче и сви су били негативни. Очекујемо повећан број заражених, али не треба паничити, него слушати препоруке и понашати се одговорно - додала је Тепавчева.

Према њеним ријечима, 499 лица је у кућној изолацији, а из изолације је изашло 290 особа.

Она је навела да су три обољела од вируса корона смјештена на Одјељењу за плућне болести Болнице Градишка, а да се просторије за базичну рехабилитацију у Дому здравља користе за смјештај лица за која се сумња да су заражена, а још нису тестирана.

- Почећемо данас са опремањем друштвеног дома у Врбашкој, гдје би након попуне капацитета у болници требали бити смјештени заражени пацијенти којима треба лијечење, док ће у фискултурној сали школе "Младен Стојановић" бити смјештени позитивни на вирус корона који немају симптоме - појаснила је Тепавац.