latinica  ћирилица
30/03/2020 |  15:11 | Аутор: СРНА

Фочо: Грађани у Српској осјећају да је власт уз човјека

Грађани у Републици Српској осјећају да је власт њихова и да је уз човјека и привреднике, насупрот власти у Федерацији БиХ, коју грађани доживљавају као наметнуту и туђу, која не брине о грађанима и њиховим интересима, рекао је редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву Салих Фочо.

- Компентетни министар здравља у Српској влада информацијама и зна које мјере предузети, зна какви ће њихови ефекти бити и какав исход се очекује. Предсједник Владе Републике Српске бави се привредом и на услузи је привредним субјектима да им омогући бар мало бољи положај и нађе начина да у оваквим тешким условима послују. Ниједан репресивни орган није изашао са пријетњама као у ФБиХ -  констатовао је Фочо.

Он је напоменуо да грађани у Српској редовно добију податке од тих органа - које су мјере и колико је лица прекршило наредбе или законске одредбе.

- Репресија није у првом плану, већ слобода човјека и привредних субјеката. У Републици Српској грађани осјећају да је власт њихова и да је уз човјека и привреднике. Насупрот власти у ФБиХ које грађани доживљавају као наметнуту и туђу која не брине о грађанима и њиховим интересима - закључио је Фочо.

Фочо је посебно критиковао понашање федералних власти, наводећи да ниједна личност која је била члан кризног штаба ФБиХ нема ни формалне, ни стварне компентенције.

Он је истакао да је власт у ФБиХ била сагласна једино у проглашењу ванредног стања, али да се показала неспособном да влада озбиљним друштвеним процесима који су задесили земљу, преноси "Кликс".

- Конфузија, недоречености, противречности и недостатак визије су основа њиховог постојања која је ова ситуација само разголитила - истакао је Фочо.

Он је оцијенио да је комплетан кадар у ФБиХ у стварности политички продукт владајућих политичких центара, без стварних компетенција и потребних квалификација.

- Сам премијер ФБиХ више личи на предсједника мјесне заједнице, него предсједника владе једног ентитета. Често говори и то неповезано, скаче с теме на тему и без смисла и стварне поруке, па и самог концепта који жели заступати. Сама његова појава не само да не улива повјерење у власти и њене мјере и намјере већ, својим држањем повећава конфузију и несигурност у оно што ради и што му је надлежност - истакао је Фочо.

Он је оцијенио да није само предсједник федералне Владе некомпетентан, већ и "други ликови доминантни са пријетњама и репресијама".

- Стални иступи шефа инспекцијских органа довољно говори. Надобудност над грађанима и привредним субјектима без основа и без икаквог легитимног овлаштења. Органи репресије су доминатни умјесто да су незнатни и да су у функцији грађана и привреде - додао је он.

Он је нагласио, између осталог, да полиција треба бити у функцији грађана, а да је по њеном "гласноистуренику" народ више него затвореник и заточеник неодмјерених репресија.

Фочо наводи и примјер министра здравља ФБиХ, којег, како каже, као да и нема или не зна свој посао.

- Једва да ишчита какав 'склепан' податак и са толиком несигурношћу о каквом податку се ради да изненађује свако ко има имало снаге да више прати такве некомпетентне људе. У Заводу за јавно здравство су људи који не владају ниједним валидним податком. Прискакују за полуинформацијама и прежваканим информацијама да сваки грађанин губи било какво повјерење у оно што они понављају - рекао је Фочо.

У Кризном штабу, истиче он, нема компентетне нити стручне особе која може укрстити податке и информације и која може на компентетна начин дати информацију и наду и упозорење грађанима, привредним субјектима и цијелој јавности.