latinica  ћирилица
30/03/2020 |  14:38 ⇒ 14:53 | Аутор: sputniknews.com

Главни кинески епидемиолог о борби против вируса корона (ВИДЕО)

Кина је објавила крај епидемије вируса корона, а главни кинески епидемиолог Жонг Наншан открио је шта је најважније да би вирус био побијеђен.

Жонг Наншан је водећи кинески епидемиолог, који је имао важну улогу не само у борби против новог вируса корона, већ и у откривању и сузбијању епидемије "блиског рођака" овог вируса, САРС-а 2003, преноси Чајна дејли.

Наншан је био главни савјетник кинеске Владе у борби против Ковида-19 и каже да постоје двије главне стратегије у борби против епидемије: сузбијање и олакшавање.

Објаснио је да стратегија олакшавања значи да се уводе мјере како би се успорило ширење вируса, док сузбијање, стратегија за коју се Кина опредијелила, захтијева интензивније и строже мјере.

Жонг каже да се Кина за стратегију сузбијања опредијелила крајем јануара и увела веома строге мјере: затварање градова и сложени "међуресорни механизам".

Тај механизам, објашњава епидемиолог, у знаку је ријечи рано: рана заштита, рано откривање, рана дијагноза и рана изолација.

Све то захтијева да људи избјегавају окупљања, смање на минимум друштвене контакте, да заражени буду на вријеме откривени и изоловани.

- Суштина је у дистанцирању - каже главни кинески епидемиолог.

Он вјерује да сличне мјере могу да помогну и другим земљама у борби против епидемије вируса корона. Међутим, додаје да само затварање градова и гашење јавног превоза између држава и градова не гарантује да ће ширење вируса бити заустављено.

- Ако су градови затворени, а у њима људи излазе и окупљају се, ризик преноса је и даље велики - наводи Жонг.

За примјер је узео епидемију у Вухану, граду где се она прво раширила.

- Мјесец дана пошто је Кина затворила провинцију Хубеи и њен главни град Вухан, број случајева вируса корона у остатку Кине почео је да пада значајно. То нам је омогућило да се ван те провинције лакше носимо са епидемијом и показало да је затварање провинције дало резултате - рекао је он.

Ситуација у САД је сложенија него у Кини

На питање да ли има неке сугестије за главног америчког епидемиолога Ентонија Фаучија, будући да САД тренутно имају највише заражених на свијету, Жонг вјерује да би се амерички колега сложио с њим.

- Најбољи начин за борбу је изолација - рекао је кинески епидемиолог.

Он је нагласио и да је ситуација у Америци сложенија јер је епидемија у Кини била концентрисана у покрајини Хубеи, док је у САД раширена на више жаришта.