latinica  ћирилица
30/03/2020 |  13:47 | Аутор: СРНА

Надлежнима достављен приједлог мјера подршке привреди

Привредна комора Републике Српске доставила је надлежним институцијама Српске и БиХ приједлог мјера подршке привреди са циљем ублажавања посљедица утицаја вируса корона на привреду Српске.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

- Имајући у виду степен сложености и тежину ситуације у којој се налазимо и обавјештења партнера из иностранства о обустави рада и наруџби у наредна два, па чак и четири мјесеца, што ће додатно отежати услове за опоравак у привреди, неопходно је креирати адекватне мјере које ће допринијети очувању радних мјеста, али и обезбјеђивању већег степена сигурности привредним друштвима за превазилажење ове криз - саопштено је из Привредне коморе.

У овој комори сматрају да је, осим здравља људи, неопходно сачувати радна мјеста и привреду у цјелини, као основ за нормално функционисање система по престанку ових околности.

- С тим у вези, неопходно је да Влада Републике Српске размотри могућност да се запосленима у дјелатностима којима је због одлука, наредби и закључака Владе забрањен рад, за период од ступања на снагу Закључка о забрани рада па све до престанка тих околности, обезбиједи накнада у износу најниже плате у бруто износу, прописане одлуком о најнижој плати - наводи се у саопштењу.

У Привредној комори су оцијенили да је потребно и да се запосленима у привредним субјектима, који су због појаве и утицаја вируса корона онемогућени да реализују своје пословне активности у пуном капацитету или су пословни процеси у потпуности обустављени, због чега су радници упућени на различите видове плаћеног одсуства, чекање или смањење радног ангажмана на пола радног времена, за период од ступања на снагу закључка о забрани рада, па до његовог престанка, обезбиједи накнада у износу најниже плате у бруто износу.

Захтјев Привредне коморе Републике Српске односи се и на то да се са Управним одбором Агенције за банкарство Републике Српске нађе могућност за измјену одлуке о привременим мјерама банкама за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусом корона тако да се дефинише обавеза банке и даваоца лизинга на територији Српске да својим дужницима понуди застој у отплати обавеза, мораторијум, наводи се у саопштењу.

Из Привредне коморе сматрају и да је неопходно дефинисати обавезу банке и даваоца лизинга да дужницима понуде застој у отплати тако да се остави могућност да се у неколико дана од објављивања понуде о њој изјасне, а да, уколико то у том року не учине, сматра да је прихватају.

Потребно је и формирати оперативни тим састављен од представника Министарства финансија, Министарства привреде и предузетништва, Пореске управе Републике Српске и Привредне коморе Републике Српске, који би био задужен да континуирано прати стање у привреди, да анализира стање и Републичком кризном штабу предлаже адекватне мјере за превазилажење кризе.

У Привредној комори истичу да би овај тим истовремено предлагао конкретну методологију за спровођење усвојених мјера, односно дефинисао би и документацију којом ће се доказивати околности упућивања радника на плаћено одсуство, као и околности због којих је пословни субјект био онемогућен да реализује пословне процесе.

- Неопходно је и да се покрене иницијатива према Управи за индиректно опорезивање БиХ и уведе мјера којом би се омогућило продужавање рока плаћања ПДВ и максимално могуће скраћење рока поврата ПДВ. Ова мјера би имала неутралан ефекат на буџет БиХ, а истовремено би домаћој привреди олакшала услове пословања у кризи - наводи се у саопштењу.

У Привредној комори сматрају да је потребно и да се субјектима у трговини у цијелој Републици Српској, којима је забрањен или ограничен рад, дозволи такозвана интернет продаја са сопственом доставом или доставом путем поштанских сервиса, како би се бар у одређеном обиму омогућила реализација пословних активности.

- Због различитих рјешења у два ентитета и различитих тумачења забрана и ограничења од стране надлежних контролних органа, суочавамо се са ситуацијом да грађани путем интернета наручују производе трговаца из другог ентитета који ту робу достављају на адресе у Српској, чиме се наши понуђачи додатно стављају у неповољнији положај - додаје се у саопштењу.

Привредна комора Републике Српске указала је и на потребу да се све одлуке, односно закључци и наредбе Владе и других надлежних органа, које се односе на регулисање стања у условима ванредне ситуације или које се доносе на основу приједлога Кризног штаба, одмах објављују на интернет страници Владе Српске и у Службеном гласнику Републике Српске како би се избјегле нетачне и непровјерене информације, а субјектима који реализују те одлуке, као и онима на које се односе, обезбиједили формални основи за поступање и реализацију тих аката.

- Ови приједлози формирани су на основу захтјева привредника који су директно и индиректно погођени појавом вируса корона, а циљ ових мјера је очување радно правног статуса запослених у приватном сектору, јер ниједном привредном друштву није циљ и намјера отпуштање радника, али је у датим околностима немогуће одржати постојећи ниво запослености без директе подршке Републике - истиче се у саопштењу.

Из Привредне коморе Републике Српске закључили су да привредна друштва у датим околностима, морају направити план свог даљег пословања, реорганизовати активности и евентуално преусмјерити пословање у неким другим правцима.

У саопштењу се наглашава да је због овог неопходно да Влада Републике Српске и остале институције у земљи, међу којима је веома значајан банкарски сектор, у овом моменту пруже подршку домаћој привреди која своје капацитете у одређеном обиму може преусмјерити и на задовољавање потреба домаћег тржишта, уз истовремено задржавање нивоа запослености, што је и примарна намјера свих у Српској.