latinica  ћирилица
30/03/2020 |  10:30 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Стевандић: Захвалност Србији за помоћ

Предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у Српској Ненад Стевандић рекао је да је ситуација у вези са епидемијом вируса корона у Републици Српској сада стабилна, те захвалио Србији за помоћ коју пружа Српској.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Немјерљива је захвалност свих из Републике Српске за помоћ коју јој пружа Србија у борби против вируса корона и не може ничим да се извага, нити преброји - рекао је Стевандић поводом најаве предсједника Србије Александра Вучића да ће кренути помоћ за Српску у медицинској опреми и лијековима.

Наводећи да су Српска и Србија у овој борби против вируса корона заједно, Стевандић је за ТВ Пинк рекао да је сарадња са Србијом веома значајна за Српску.

Према његовим ријечима, Републици Српској би требао одређени број респиратора, као и маски које служе за рад са зараженим пацијентима, такозване маске "ФФП3" и нешто заштитних одијела.

Стевандић је напоменуо да је из Србије обећана помоћ и у шест до седам врста лијекова битних за рад са пацијентима који су витално угрожени.

- Да није те сарадње, ми би све ово теже подносили, јер Република Српска није имала могућност да сама отвара велике канале набавке. Ми смо Кину отворили преко Србије и то што добијамо ићи ће тим линијама које је Србија успоставила - навео је он.

Он је рекао да је Српска мали мобилни систем и да је успјела много тога да постигне, али да њени ресурси нису толики да може то да издржи.

Стевандић је напоменуо да у Бањалуци прије двије и по године није било ни 12 респиратора, а сада их 12 има само Дјечија клиника, а Клинички центар има нешто више од 50.

- Убрзано се обнављају и линије респиратора, по два, три, пет, 10, колико може. Фоча, Требиње, Зворник, Бијељина, Добој, Градишка и Приједор су мјеста гдје би могли да се пацијенти лијече механичком вентилацијом /респираторима - рекао је он.

Он је додао да је до сада 201 обољелих у Републици Српској, на респиратору су четири особе, те да је око 70 до 80 особа без икаквих симптома, које се налазе у Студентском дому.

Стевандић је навео да Република Српска на почетку епидемије није располагала великим ресурсима, али да је одмах предузела најрестриктивније мјере и затворила ресторане, кафиће, школе, извршене су масовне дезинфекције.

- Потпуно смо свјесни да од наше дисциплине зависи да ли ће епидемија да уђе у здравствени систем, који се сада одржава, јер свега неколико здравствених радника је заражено у Бањалуци и Добоју, али њихова околина је била негативна на тестирање, тако да смо те кластере исконтролисали - рекао је он.

Он је навео да на граничним прелазима, гдје је карантински смјештај, тестирања људи показују да је више од 95 до 99 одсто негативно на вирус корона.

Стевандић је рекао да се прописаних мјера у Српској придржава 98 одсто становништва, али да оних два одсто недисциплинованих могу да направе немјерљиву штету, те поручио да је дисциплина тренутно највећи лијек.