latinica  ћирилица
30/03/2020 |  08:57 ⇒ 12:18 | Аутор: Независне

Наредни 21 дан кључан у борби против епидемије

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, рекао је да офанзивна борба против вируса корона подразумијева да се у заједници активно траже они позитивни на вирус те да је наредни 21 дан кључан у борби против епидемије.

- Очекујем да у наредни 21 дан будемо у бољем положају него што смо сада и да тада говоримо о контроли епидемије, односно платоу епидемије - рекао је Шеранић, додајући да бисмо 1. мај могли дочекати релаксиранији.

У интервјуу за Независне Шеранић истиче да се сваке седмице анализирају мјере које су предузете те да се из седмице у седмицу процјењује ситуација, а у складу с тим и реагује.

Такође, наглашава да је првих седмица Република Српска имала једну стратегију, али да се сад прешло на другу.

- Процијенили смо капацитете и то подразумијева активнији надзор над онима који су позитивни на вирус корона како бисмо избјегли ситуације које су се почеле дешавати у посљедњој седмици, а односе се на појављивање породичних кластера, што није неоубичајено за појаву вируса - истакао је Шеранић.

Он је рекао да се Република Српска организовала и у складу са уставним надлежностима ушла у борбу против вируса корона, те додао да је са колегама у Федерацији БиХ у свакодневном контакту у вези са мјерама.

- У неколико наврата сам рекао да ћемо ми без обзира на све ићи на то да својим мјерама заштитимо грађане Републике Српске, а уколико те наше мјере помогну било којем грађанину у БиХ, наравно да ћемо бити пресрећни. Колеге из Федерације БиХ имају начин организовања њиховог здравственог система који ја не могу да коментаришем. Знам да желе да што је могуће боље одговоре изазову - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о значају увођења ванредног стања у Српској, Шеранић напомиње да вирус корона више није питање само здравственог сектора, већ финансијског, трговинског, туристичког и привредног, те да треба бити оперативнији.

- Ванредно стање нам помаже да будемо оперативнији, да друштву учинимо уступке и лакше пребродимо ситуацију - рекао је Шеранић, наводећи да је ванредно стање и политичка и епидемиолошка мјера.