latinica  ћирилица
30/03/2020 |  08:28 ⇒ 08:36 | Аутор: sputniknews.com

У Русији направљена три препарата против вируса корона

У Русији су уз учешће стручњака из Руске академије наука и умјетности (РАН) направљена три препарата која се потенцијално могу примијенити за лијечење инфекције проузроковане вирусом корона, изјавио је потпредсједник, шеф одјељења медицинско-биолошких наука РАН академик Владимир Чехоњин.
Научници у лабораторији (Фото: Despositphotos / Alexraths) -
Научници у лабораторији (Фото: Despositphotos / Alexraths)

Научник је подсјетио да је прије неколико година на Институту за органску синтезу ­"Постовски" при уралском огранку РАН био направљен антивирусни препарат триазавирин, који је сада заинтересовао кинеске стручњаке у погледу могућности примјене у лијечењу Ковид-19.

- Тренутно је спремна посебна, инхалациона форма овог препарата, која се може користити искључиво за лијечење респираторне вирусне инфекције. Сигуран сам да ће бити погоднија за леијчење од вируса корона. Лијек је већ спреман за тестирања у специјализованим установама - истакао је Чехоњин.

Осим тога, по ријечима Чехоњина, Институт за органску синтезу је, заједно са московским Институтом за органску хемију "Зелински", направио прилично ефикасну и компатибилну са захтјевима руске фармацеутске индустрије, шему синтезе антивирусног препата фавипиравир, који је био претходно направљен у Јапану за лијечење инфекција изазваних такозваним РНК-вирусима у које спада и садашњи Ковид-19.

Како тврди потпредсједник РАН, овај препарат је такође спреман за испитивања.

Други препарат, фортепрен, раније је направљен у Националном епидемиолошком и микробиолошком центру "Хамалеји" заједно са Институтом за органску хемију на бази лијека фоспренил, који се користи за лијечење инфекција изазваних вирусом корона код животиња.

- Што се тиче лијека фортепрена, прошао је све фазе клиничких испитивања, односно, био је тестиран и на људима. Овај препарат је тренутно у фази регистрације, а након тога могу почети тестирања његове ефикасности у борби против Ковид-19 - истакао је потпредсједник РАН.

Подсјетимо, раније је Федерална агенција за биомедицину представила препарат за лијечење Ковид-19 на бази антималаријског лијека мефлохина.

Према реијчима Чехоњина, у Русији се уз учешће стручњака са Академије наука развијају и три вакцине против инфекције Ковид-19.