latinica  ћирилица
29/03/2020 |  17:27 | Аутор: СРНА

Цицовић: Транспорт пацијената функционише несметано

Здравствена заштита између Србије и Републике Српске и транспорт пацијената функционишу несметано, изјавио је Срни шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.
Млађен Цицовић - Фото: РТРС
Млађен ЦицовићФото: РТРС

Ццицовић је истакао да пацијенти из Српске нормално и без проблема иду на лијечење у Србију, а они који завршавају лијечење враћају се кући и у овим условима.

Представништво је, каже Цицовић, посредовало и организовало добијање дозволе за транспорт и превоз осам пацијената од 22. до 28. марта.

Од тог броја, шест је из Здравствених установа из Србије, који су или излијечен или им је био одређен наставак болничког лијечења у домицилним здравственим установама.

Они су превезени у Републику Српску, а два су из здраствених установа из Републике Српске превезена у здраствене установе у Србију на даље лијечење.

Цицовић је додао да су сви специјални превози пацијената обављени под строго одређеним условима и ограничењима прописаним за овакве случајеве, што значи да возачи и пратиоци нису излазили из возила пред здравственим установама, нити су се у току превоза заустављали и напуштали возило на територији Србије.

- Важно је нагласити да су сви превози обављени под строго одређеним условима и ограничењима и да се ни у једном случају није радило о зараженом лицу, нити су пацијенти, пратиоци и возачи могли произвести било какву опасност по здравље грађана у Србији - истакао је Цицовић.

Представништво Републике Српске у Србији, осим редовних активности у оваквим условима, обавља и послове везане за здраствену заштиту грађана Републике Српске.

То подарзумијева, појаснио је Цицовић, обезбјеђење дозвола за транспорт пацијената који морају да из Републике Српске иду у здраствене установе у Србији на лијечење или се из здравствених установа Србије након лијечења враћају у Републику Српску.

У оба случаја, додао је, морају да пређу границу која је с обје стране подразумијева примјене посебних заштитних мјера.

Цицовић је напоменуо да процедура за добијање специјалне дозволе за улазак и транзит кроз Србију подразумијева да се здравствена установа или ресорно министарство из Републике Српске обрати свом Представништву у Србији да посредовањем код тамошњег Министарства спољних послова добије дозволу за улазак на територију Србије.

То се све ради у складу са Одлуком о проглашењу болести Ковид-19 изазване САРС-КоВ-2 заразном болешћу и Одлуком о образовању Комисије за давање дозволе за улазак на територију Србије у режиму заштитних мјера од болести Ковид-19.