latinica  ћирилица
29/03/2020 |  12:05 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

На бирое би могло бити упућено и до 40.000 радника

Предсједник Удружења послодаваца Федерације БиХ Аднан Смаилбеговић упозорио је да би због посљедица епидемије вируса корона на бирое за запошљавање могло да буде упућено између 30.000 и 40.000 радника.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Смаилбеговић је истакао да је 1. април важан датум за економију у БиХ, да доста компанија чека да се заврши март и да "донесу одлуку како даље".

- Од 1. априла ће се доносити одлуке о судбини радника, одлучиће се да ли ће раднике слати на биро или ће се радити по неком комбинованом методу - рекао је Смаилбеговић за "Дневни аваз".

Он сматра веома важним да до краја буде дефинисана прича о мораторијуму на отплату кредита.

- Ово што је Агенција за банкарство предложила је начин на који је банкама остављено да оне одлуче ко је угрожен или не, али њима је за то потребно вријеме које ми у овом тренутку немамо - појаснио је предсједник Удружења послодаваца у ФБиХ.

Смаилбеговић очекује и да власти помјере плаћање свих пореза, а у најмању руку би требало да, како каже, да преузму плаћање доприноса, барем за ове компаније у којима радници не раде.

- Има доста компанија које су престале радити, а радници нису добили отказе већ су послати кући. На овај начин одржала би се стабилност пензијског и здравственог фонда - закључио је Смаилбеговић.