latinica  ћирилица
29/03/2020 |  11:14 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Бањалука: Мјере остају на снази до 14. априла (ВИДЕО)

Све мјере које су предузете у Бањалуци због ситуације с вирусом корона остају на снази до 14. априла, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, након сједнице градског Штаба за венредне ситуације.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Он је позвао грађане да све мјере схвате озбиљно, да се не окупљају и да поштују наредбе у циљу спречавања преношења вируса са човјека на човјека.

Радојичић је навео да је у Бањалуци регистровано 135 заражених, а да се више од 2.500 улица налази у изолацији или под надзором.

- Имамо контатнтан раст броја заражених који је још увијек под контролом, а у граду функционише и више карантина. Ситуација је у фази успона иако је спријечено експлозивно ширење - навео је он.

Радојичић је истакао да је Штаб на данашњој сједници усвојио низ економских мјера подршке пословним субјектима, погођених епидемиолошком кризом.

- Како би се задржала радна мјеста, Град Бањалука наставиће све планиране јавне радове и инвестиције, у оквирној вриједности од 39 милиона КМ. Град ће, преко градског Гарантног фонда, сносити пуни трошак камата за све пословне субјекте и предузетнике, погођене кризом, на примјер ако неки фризер или други предузетник, који сада не може да ради, по окончању кризе мора да подигне кредит у банци да би поново покренуо рад или измирио обавезе на име плата и осталог, Град ће му платити сву камату на тај кредит - рекао је он и додао да ће за ове сврхе бити издвојено 500.000 КМ.

Процјењује се да ће на овај начин моћи да се покрију кредити до 10 милиона КМ, а у наредним данима тражиће се начин да се тај износ додатно увећа.

Радојичић је навео да ће више од милион КМ бити усмјерено у субвенције пољопривреди, са циљем подстицања обрађивања што већих површина.

Такође, додао је, Град се одриче закупнине на име башти угоститељских објеката, пословних простора у свом власништву и уводи низ повластица за услужне секторе, погођене кризом које се односе на март, април и мај.

-Накнаде од чланства у управним одборима и сличним тијелима преусмјеравају се у републички фонд, намјењен санирању посљедица кризе. Приватним закупцима препоручено да се одрекну закупнина пословним секторима, који не могу да раде у актуелним околностима - навео је градоначелник Бањалуке.

Радојичић је рекао да ће од сутра у Бањалуци бити омогућена бесплатна достава лијекова  лицима старијим од 65 година, којима је већ обезбијеђена бесплатна достава намирница.

Он је навео и да је Штаб донио одлуку о одгађању свих дешавања везаних за обиљежавање Дана Града, као и манифестацију "Прољеће у Бањалуци".