latinica  ћирилица
29/03/2020 |  09:07 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

У протекла 24 часа 75 лица прекршило забрану кретања

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20.00 до 05.00 часова, у протекла 24 часа санкционисано је 75 грађана у Републици Српској.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Из Министарства унутрашњих послова подсјећају да су од ове забране изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада (образац потврде може се преузети на на www.владарс.нет и www.муп.владарс.нет) и лица којима МУП изда дозволу за кретање (потврда за лицима који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

Из МУП-а наводе да су евидентирано једно кривично дјела против здравља људи.

- У 01.30 часова, на Булевару Живојина Мишића у Бањалуци, полицијски службеници Полицијске станице Центар уочили су Ђ.З. из Бањалукеуке, коме је Рјешењем инспектора одређена кућна изолација, на адреси становања. О томе је обавијештен тужилац, који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу непоступање по здравстевним прописима за вријеме епидемије, из чл. 195. Кривичног закона. Лице је спроведено у Центар за изолацију Бањалука на Раковачким барама - саопштено је из МУП-а.

У саопштењу се наводи да су у протекла 24 часа три лица прекшајно санкионисана због непоштовања мјера изолације.

- У 14. 00 часова, у Стријежевици у Добоју затечен је С. Д. да не поштује мјере изолације. Издат прекршајни налог због почињеног прекршаја из члана 22. Закона о јавном реду и миру;

- У 23. 15 часова, у Улици В.У. Дреновића у Бањалуци Д. Ђ. затечен је да не поштује мјере изолације, након чега су га службеници ПС за интервенције спровели у карантин на Раковачким барама. Уручен му је прекршајни налог по члану 22. Закона о јавном реду и миру.

- У Улици српских великана у Приједору у туђем стану је затечен Р. А. из Оштре Луке, којем је изречена мјера кућне изолације у Оштрој Луци. Лице је лишено слободе, истичу из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса на територији Српске.