latinica  ћирилица
28/03/2020 |  16:57 ⇒ 17:08 | Аутор: СРНА

Грађани показали да су хероји

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што је у вријеме ванредне ситуације велики број грађана у Српској, међу којима су на првом мјесту здравствени радници, показао да су прави хероји.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је изразио захвалност здравственим радницима, пекарима, трговцима и осталим грађанима који се у свакодневном раду излажу опасности од вируса корона.

- Не можемо сада обећати да ћемо наћи одређене сегменте стимулације, али нисмо и нећемо заборавити да треба то да урадимо и уколико нам се укаже прилика, учинићемо то - рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да је главни циљ да се здравствени систем и установе заштите од вируса да би заражене имао ко да лијечи и да би се спријечио колапс читавог система.

Од Србије, каже, очекује помоћ у погледу донације одређених лијекова и медицинских средстава, али најважније је да остане слободан приступ лијековима и опреми који се производе у овој земљи.

- Циљ је да нам то буде доступно као домаћим купцима, јер је велики проблем данас што су тржишта затворена и немате гдје да купите иако имате новац - рекао је Додик.

Говорећи о помоћи од Русије, Додик је рекао да су разговори о томе у току, те оцијенио добрим што је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ донијела одлуку да се могу увозити лијекови из Русије.

- То су лијекови које Русија извози у Европу и које ми добијамо 25 или 30 одсто скупље него што ћемо их добијати сада из Русије - рекао је Додик и додао да би уговори о набавци тих лијекова сада били готови да је одлука донесена прије пет мјесеци.

Он је оцијенио да се тријажа на граничним прелазима за грађане који стижу у Републику Српску и БиХ показала као добро рјешење и примјењиваће се до краја кризе.

- Имали смо значајан прилив грађана и сви треба да прођу тријажу, која подразумијева љекарски преглед и узимање узорака за тестирање, да чекају резултате затим се они, који покажу симптоме, задржавају у карантину на лицу мјеста, а оне без симптома морају да преузму локалне општине, које им организују транспорт до карантина - навео је Додик.

Додик је истакао и да велико признање треба одати возачима камиона, који су били изложени различитим непријатним ситуацијама на граничним прелазима и по неколико дана чекају на прелазак.

Он је навео да је сада ситуација много боља, јер су и сусједне земље усагласиле систем, те очекује да се у овој области све почне нормализовати.

Додик је истакао да се већ сада мора размишљати далеко унапред, те на првом мјесту подржати пољопривредне произвођаче, који треба да засију што више земље.

- Обезбијеђено је око 9.000 пакета сјемена и заштитних средстава за пољопривреднике, вриједности од по 250 КМ, са циљем да засијемо довољно и да нам наредна зима буде обезбијеђена у том погледу - рекао је Додик.

Када је ријеч о грађанима Републике Српске и БиХ који живе у иностранству, Додик је рекао да је сада већ јасно да треба да остану тамо гдје су.

- Велики број наших људи тамо су добили отказе, као и смањење радних права и треба разумјети те људе. Чак и они који су из иностранства дошли овде и донијели вирус то нису урадили намјерно, али морамо на свако жариште које се појави у Српској и БиХ ригорозно реаговати, јер је то једини начин да се овај вирус заустави - рекао је Додик.

Он је изразио незадовољство што БиХ није предузела мјере да се сви сегменти система, као што је Централна банка, ангажују у рјешавању ситуације.

- Централна банка је остала потпуно незаинтересована у погледу било каквих околности у вези са плаћањем према иностранству, а да не помињем стимулансе за куповину опреме за Републику Српску и Федерацију БиХ - рекао је Додик.

Он је навео да Централна банка има ингеренције да одређује стопе у вези са обавезном резервом за рад пословних банака.

- У овом тренутку имамо 5,6 милијарди новца који по стопи од 10 одсто пословне банке држе пасивним, те ако смањите стопу онда имате слободан новац - рекао је Додик.

Додик је истакао да ће увођењем ванредног стања предсједник Републике Жељка Цвијановић бити у прилици да за законе које би требало да донесе Народна скупштина на приједлог Владе, прогласи уредбу са законском снагом.

- Имамо и низ мјера које су у вези са регулисањем радно-правног статуса, како бисмо се заштитили од разних тужби након што прође ова ванредна ситуација - рекао је Додик.

Он је поручио грађанима да ситуација није трагична, него да је потребно повећати одговорност како би се што више смањили губици људских живота, те санирали губици у привреди.

- Покушаћемо да губици и штете буду ствар свих нас. Показали смо своју хуманост самим тим што смо омогућили свима који су обољели да буду здравствено збринути, без обзира да ли су осигурани или не, а тога нема ни у много развијенијим земљама - нагласио је Додик.